Einstein förutspådde gravitationsvågorna

2017-10-03 13:44  

Gravitationsvågorna förutspåddes av Albert Einstein i hans allmänna relativitetsteori, som lanserades 1915.

De har kallats astronomins heliga graaler – det skulle dröja 100 år innan man för första gången kunde påvisa dem.

I slutet av 2015 började det surras inom forskarvärlden om att vågorna hade upptäckts. Den 11 februari året därpå gick forskningslaboratoriet Ligo, Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory, i USA ut med att så var fallet. Redan då pratades det om att upptäckten kunde bli aktuellt för ett Nobelpris, men sista dagen för nominering är den 31 januari och upptäckten presenterades alltså för sent.

Gravitationsvågor är en form av strålningsenergi. De utgörs av förändringar i rummets och tidens geometri som rör sig med ljusets hastighet bort från källorna som alstrar dem. Källorna är oftast massiva kollisioner och explosioner i rymden, såsom kolliderande svarta hål.

Läs fler artiklar om upptäckten av gravitationsvågor här!

Nyligen presenterade Ligo den fjärde säkerställda observationen av gravitationsvågor. För första gången registrerades samma signal av flera olika instrument, vilket gjorde det möjligt att lokalisera källan.

Det var den 14 augusti som tre olika instrument, två i USA och ett i Europa, lyckades detektera så kallade gravitationsvågor till följd av två krockande svarta hål. Eftersom det var tre instrument som detekterade samma signal kunde forskarna –med hjälp av triangulering – även lokalisera var i universum smällen ägde rum för sisådär 1,8 miljarder år sedan.

Resultaten visar också att de två svarta hålen före smällen hade en massa av 25 respektive 31 gånger vår egen sol. Efter krocken, när de två hålen hade gått samman, var vikten 53 gånger solmassan.

Läs fler nyheter om Nobelpriset här!

Ligo består av tre observatorier i två olika delstater i USA. Dessa är formade som enorma L, med fyra kilometer långa armar. Konstruktionen var klar 1999, och mellan 2002 och 2010 sökte man efter gravitationsvågor utan resultat. Men en uppgradering som ökade känsligheten gjorde att man lyckades.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer