Drönare levererade hjärtstartare – räddade liv

2021-12-30 09:55  
Drönare har konstaterats vara snabbare än ambulans vid hjärtstopp utanför sjukhus. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

För första gången har en person i Sverige livräddats med hjälp av en hjärtstartare som flögs in med en drönare, rapporterar lokala medier.

Det var en dag i december då akutläkaren Mustafa Ali som på väg till jobbet i Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan såg att en man hade hade fallit ihop utomhus i misstänkt hjärtstopp, skriver Ttela.

Han inledde hjärt-lungräddning och bad mannens hustru att ringa 112. Någon minut senare kom hjälpen.

– Det lät något konstigt i luften, men inte som en helikopter. Så jag tittade upp och såg en drönare, berättar Mustafa Ali för P4 Väst.

Med sig hade den en hjärtstartare som Ali direkt kunde använda och mannens liv räddades.

Läs mer: Drönarna med hjärtstartare var snabbare än ambulanserna

Drönaren är en del i ett forskningsprojekt som Västra Götalandsregionen ingår i. I ett pilotprojekt har man redan konstaterat att drönare är snabbare än ambulans vid hjärtstopp utanför sjukhus.

– Nu känner jag nyttan av mitt yrke och det känns som att akutläkare verkligen är rätt val för mig, säger Mustafa Ali till Ttela.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer