Drönare används för att lokalisera bränder

2018-07-20 08:29  
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Det har blivit vanligare att använda sig av drönare inom skogsbruket. Och nu när omfattande bränder härjar i många delar av landet kan just drönare vara ett effektivt hjälpmedel för att snabbt lokalisera var det brinner, skriver Sveriges Radios Ekot.

Räddningstjänsten kom hem till markägaren Annette Eilert och talade om att det brann i hennes skog.

– Vi sa, det har vi ingen aning om. Brinner det hos oss, det vet vi inte det var inte vi som ringde. Så då tog jag fram min drönare, steg upp till ungefär 50 meter, och då såg jag rökpelaren. Det visade sig att det var i vår skog som det brann. Jag kunde snabbt på plats tala om för brandmännen var branden var och vilken väg som var kortast dit, säger Annette Eilert till Ekot.

Läs mer: Armé av drönare med 3d-skrivare ska fixa potthålen självständigt

Enligt Anton Holmström, som är verksamhetsutvecklare på Skogsstyrelsen, används drönare ofta i deras verksamhet.

– Man får ett öga i luften, en flygande kikare. När det kommer till att hitta en skogsbrand tänker jag att du hittar den betydligt enklare från luften i stället för att åka i bil eller gå till fots och leta efter den på marken, säger Anton Holmström till radion.

Läs mer: Autonom drönare ska användas i LKAB:s underjordsgruva

Enligt Ekot utbildas räddningstjänster i hur man navigerar en drönare av myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Men drönare får inte skicka upp under en pågående räddningsinsats eftersom det då finns risk för kollision med ambulanshelikopter eller vattenplan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer