Deras isoleringsmateriel imiterar isbjörnens päls

2019-06-11 10:11  
Forskare har lyckats imiterat isbjörnspälsen. Foto: University of Science and Technology of China

Ihåliga hårstrån låter isbjörnen överleva kylan. Nu har forskare imiterat pälsen – och deras aerogel leder mindre värme än andra kända isoleringsmaterial.

Evolutionen har gett isbjörnen en vattenavvisande päls som låter den överleva arktisk kyla, även efter en simtur. Hemligheten bakom den låga värmeförlusten är att varje hårstrå är ihåligt. Nu har forskare vid University of Science and Technology of China skapat ett isoleringsmaterial utifrån samma princip, som sägs överträffa originalet.

Teamet utgick från trådar av tellur, ett halvmetalliskt grundämne som tillhör kalkogenerna. Efter att de täckts med kol löstes nanotrådarna upp i en kemisk process, och kvar blev då miljontals ihåliga koltuber – som påminner om isbjörnens hårstrån.

Koltuberna nystades ihop till små kuber av aerogel som visade sig leda mindre värme än andra kända isoleringsmaterial. Med en vikt på åtta kilo per kubikmeter är det dessutom lättare än andra likvärdiga material. Ovanpå detta är aerogelen starkt vattenavvisande, och tuberna visade sig vara mer elastiska än isbjörnens hårstrån.

Läs mer: Deras träplattor håller byggnader svala helt utan el

– Evolutionen har optimerat isbjörnens hårstrån för att förhindra värmeförlust i kalla och fuktiga förhållanden, vilket gör dem till en utmärkt förlaga för en syntetisk värmeisolering. Genom att ta fram en aerogel av koltuber kan vi designa ett likvärdigt elastiskt och lätt material som fångar värme utan att det degenereras märkbart över sin livslängd, säger professor Shu-Hong Yu till Aerospace Testing International.

Han är en av författarna bakom avhandlingen som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Chem.

Professor Yu konstaterar att tekniken för att framställa nanotuberna i dagsläget inte lämpar sig för massproduktion, men han tror att teamet kommer kunna övervinna det problemet. Och nästa steg är att gå från en aerogel i centimeterskala upp till meterskala.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer