De gör mat av fågelfjädrar

2017-09-26 10:56  

Kasserade fjädrar kan bli mat, utan att för den delen vara svårtuggade. Nu vill Lundaforskare ta sin metod till foderindustrin.

I dag slängs det mesta av fjädrarna från fågelindustrin. Därmed dumpas också en stor mängd proteiner, som i stället kunde komma till nytta. I hela Europa handlar det varje år om över tre miljoner ton fjädrar.

Men genom forskning från Lunds tekniska högskola, LTH, kan en del av fjädrarna i stället omvandlas till mat. I första hand till djurfoder, men i framtiden kanske även till näring för människor.

I djurfoder kan proteiner från fågelfjädrar ersätta fiskmjöl och sojaproteiner, berättar Mohammed Ibrahim, teknisk chef på det avknoppade företaget Bioextrax.

– Vi vill använda ett avfall och omvandla det till en värdefull produkt, säger Mohammed Ibrahim.

Metoden går ut på att använda mikroorganismer som bryter ned proteinerna i fjädrarna till aminosyror som är mer lättsmälta. Forskarna sökte både på fågelfarmer och i olika bioteknikbanker efter en bakteriestam som skulle fungera. Till slut hittade de rätt – i en välbekant miljö.

– Vi hämtade prov på många ställen. Men det som visade sig vara det bästa kom från min mammas kycklingfarm i Egypten, säger Mohammed Ibrahim.

I Lund har mikroorganismer från bakteriestammen odlats i en kontrollerad miljö. Fjädrar läggs i en behållare med vatten och salt. Sedan tillsätts mikroorganismerna. Resultatet blir en smet, eller en slags vätska, som sedan kan användas som proteinkälla.

– Vi vill förädla produkten, och ta fram olika grader av renhet i produkten, som passar olika ändamål.

Bioextrax ska nu skala upp produktionen och letar investerare. Samarbeten har inletts med kycklinguppfödare och foderföretag. Företaget bedömer att metoden ska vara färdigutvecklad i slutet av 2018.

Förra året föddes 98 miljoner kycklingar upp i Sverige, och drygt en halv miljon kalkoner. Trenden är att konsumtionen av kyckling och kalkon ökar.

Anna Orring

Mer om: Mat

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer