Datainspektionen varnar för gentester på internet

2008-06-27 14:09  

Datainspektionen uppmanar regeringen att ta fram en särskild lagstiftning för gentester på internet. Idag är det alltför lätt att testa en annan persons dna utan dennes vetskap.

Det finns idag flera företag som erbjuder gentester på nätet. Kunden skickar in ett dna-prov per post och får svar efter några veckor via en hemsida på nätet.

En av många invändningar mot den här typen av gentester är att det inte sker någon kontroll av vem provet egentligen tillhör.

Det har nu fått Datainspektionen att reagera.

-Ur integritetssynpunkt är det ytterst allvarligt om det på ett enkelt sätt skulle vara möjligt att med ett självtest låta testa en annan persons DNA utan dennes vetskap, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund i ett uttalande.

Han anser att det är en allvarlig kränkning av den personliga integriteten. I till exempel Storbritannien är det till och med straffbart.

Frågan faller dock utanför Datainspektionens ansvarsområde, men man fick upp ögonen för problemet i samband med en kontroll av hur det svenska dna-testföretaget, DNA Guide, hanterar personuppgifter. DNA Guide, som bland annat säljer ett test för hjärtkärlsjukdomar samt ett test för ämnesomsättningssjukdomar är det första gentestföretaget i Sverige som anmält sin verksamhet till Datainspektionen.

Det finns dock fler svenska företag som erbjuder gentest, till exempel erbjuds faderskapstest via hemsidan pappatest.se

Frågan om en person kan testa någon annan person utan dennes vetskap togs upp av regeringen för några år sedan i samband med att lagen om genetisk integritet infördes. Några regler som förhindrar detta har emellertid aldrig införts.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer