INNOVATION

Dansk startup bygger förskola i Ukraina – med 3d-skrivare

Bilden visar en illustration av förskolan som ska printas i Lviv.
Bilden visar en illustration av förskolan som ska printas i Lviv.

I mitten av april fraktas en enorm 3d-skrivare till Lviv. Uppdrag: att snabbt och billigt skriva ut en förskola på 270 kvadrat. ”Stor potential för tekniken när Ukraina ska återuppbyggas.”

Publicerad

Det danska företaget 3DCP ska bygga en förskola i Lviv, en stad i västra Ukraina dit mängder av internflyktingar har sökt sig efter Rysslands angrepp i fjol. De behöver inte bara tak över huvudet utan även skolor och förskolor. Förskolan på 270 kvadratmeter ska skriva ut med hjälp av en 3d-skrivare, som fraktas från Danmark med lastbilar. Det rapporterar den danska tidningen Buildingtech.

Byggnaden får en främre och en bakre vägg med plats för 35 centimeter isolering däremellan. Armeringen placeras i ihåliga pelare, som också skapas av skrivaren. Även om det finns utmaningar tror företaget att bygget går snabbare och billigare jämfört med andra metoder. Man kan även använda olika råvaror som sand, krossat tegel och betong – som det tyvärr finns en hel del av i Ukraina.

– Om du skulle ha tio-tjugo skrivare i ett område kan du bygga mycket snabbt med hög kvalitet. Så vi tycker att potentialen i tekniken är mycket stor nu när Ukraina ska återuppbyggas, säger företagets medgrundaren Mikkel Brich till Buildingtech.

3DCP har avsatt sex veckor för bygget. Om allt går enligt planen öppnar förskolan i augusti.