Premium
Betongprintern skriver ut en våning om dagen
Startupen Concrete Print utvecklar 3d-printers har lyckats skriva ut en dubbelväggig cylinder i betong, två meter i diameter.
Concrete Print har byggt en portalskrivare för betong, med utskriftsmåtten 9 meter i längd, 2,30 meter i bredd, och 1,80 meter i höjd.
Tobias von Haslingen, vd och medgrundare på Concrete Print, ser det lyckade försöket med tvåmeterscylindern som ett stort genombrott.
– Det här betyder att vi har hittat en betongblandning som klarar att bära sig själv uppåt, utan att flyta ut, säger han.
I den rätta blandningen ingår ett halvdussin olika aktiva komponenter.
– Det är både förtjockningsmedel, som gör att betongen inte flyter ut, och acceleratorer, som gör att betongen brinner snabbare. Men samtidigt får den inte brinna för snabbt, för den får ju inte stelna redan i slangen. Det är en rätt komplicerad mix som har tagit ungefär ett år att utveckla, säger Tobias von Haslingen.
Målet är att skriva ut en våning om dagen
Nästa steg blir att börja skriva ut byggelement och prova sig fram till printad färdigkvalitet på väggar.
– Där är vi inte ännu, vi måste testa hur man gör plats för ledningar och rör, hur man får till rätt ytskikt och andra konstruktionstekniska detaljer. Vi har en bit kvar, säger Tobias von Haslingen.
Fördelarna med printade byggelement i betong är stora, menar han.
– Främst handlar det om att sänka byggtid, arbetskostnader och materialspill. Med den här metoden är målet att man ska kunna gjuta en platta, ställa dit printern och skriva ut en våning per dag. Ingen efterbearbetning av väggarna ska behövas, det som återstår ska bara vara att måla, säger Tobias von Haslingen.
Nu jobbar Concrete Print med att få in finansiering för att utveckla nästa generations printer. Man skriver ut enklare säljbara betongdekorationer som meterstora hjärtan och julgranar, och erbjuder även möjligheten att förbeställa printade attefallshus, garage och andra mindre byggnader för leverans från hösten och framåt.
Visionen för den kommande 3d-skrivaren är ett frigående betongskrivarhuvud, men närmast fokuserar man på en större portalskrivare med fler rörliga frihetsgrader. Måtten ska bli 20 meter i längd, 10 meter i höjd och 15 meter i bredd.
– Vi försöker också dra igång ett storskaligt testcenter för betongprinting i Stockholmsområdet, 3D Arena, tillsammans med KTH, yrkeshögskolan Xenter och Rise. Där finns också miljöföretaget Processteknik som redan idag destruerar de många tester vi gör. Resultatet krossas och blir miljöbetong. Man skulle kunna använda den krossade betongen i nya printade objekt, säger Tobias von Haslingen.