Innovation

Bärvax kan ge framtidens förpackningsmaterial

Bärvax kan ge nya material. Foto: Per Jensen/Pixabay

Vax från arktiska bär kan ge mer hållbara förpackningsmaterial och UV-skydd i kosmetika. Forskare vid Luleå tekniska universitet arbetar nu för att bättre förstå vaxets egenskaper.

Publicerad

Det skyddande vax som omger arktiska bär, som lingon, blåbär och hjortron, är en outnyttjad restprodukt i tillverkning av exempelvis juicer. Forskare från Luleå tekniska universitet, finska Uleåborgs universitet och Oulu UAS samt norska forskningsinstitutet NIBIO, ska undersöka om inte materialet lämpar sig bra för att tillverka mer hållbara förpackningsmaterial, UV-skydd i kosmetika och produkter med antibakteriella egenskaper, bland annat.

Tanken är ta vara på det bärvax som i dag blir en restprodukt i produktionen och öka värdet av råvaran för bärindustrin, berättar Roberts Joffe, professor i polymera kompositmaterial vid Luleå tekniska universitet.

– Vi kan skapa en värdefull produkt som också är ekologisk och hållbar, säger han.

Goda antibakteriella egenskaper

Roberts Joffe ska titta närmare på bärvaxets termiska och mekaniska egenskaper.

– Redan i dag har vi preliminära resultat som visar att vaxet som skyddar arktiska bär har goda antibakteriella egenskaper och ett starkt UV-skydd. Vi undersöker också om bärvaxet kan användas för modifiering av polymerer och kompositmaterial. Det ska vi testa i labbskala, men det finns ännu inte material nog för att använda vaxet till det i större skala.

Mat skulle i framtiden kunna förpackas i ett material gjort av bärvaxet, och bli ett mer hållbart alternativ till plast, säger Roberts Joffe. Dessutom finns det goda förutsättningar för att maten då skulle hålla längre.

Vaxets antibakteriella egenskaper skulle kunna bli intressant inom medicin, till exempel för att behandla sår. Det skulle även kunna bli möjligt att använda materialet vid läkemedelsleverans, enligt Roberts Joffe.

År 2020 ska forskargruppen kunna presentera tre testprodukter.

Mer om forskningsprojektet Wax

Forskningsprojektet Wax är ett samarbete mellan forskare från Luleå tekniska universitet, finska Uleåborgs universitet och Oulu UAS samt norska forskningsinstitutet NIBIO. Luleå tekniska universitet har inom ramen för projektet en budget på cirka 200 000 euro, motsvarande cirka 2,2 miljoner svenska kronor . Projektets hela budget är på en miljon euro, nästan 11 miljoner svenska kronor.