Alger kan bli storindustri i svenska hav

2019-07-23 08:55  

Algerna vi äter i sushin och sjögrässalladen importeras ofta från andra sidan jorden – men hade lika gärna kunnat odlas här. Svenska företag växlar nu upp för att slå sig in i en global miljardindustri.

(Uppdaterad)

Med ett ryck drar han upp repet över bord. Ett sjok av långa vågiga remsor bladtång plaskar ner i båten.

– De är oerhört snabbväxande, vi kan skörda 18 till 20 kilo på en meter rep, säger Fredrik Gröndahl, forskare i vatten och miljöteknik vid KTH, delägare i Kosteralg AB och ledare för algodlingsprojektet Seafarm.

Vid Mittskär i Lysekils skärgård ligger en av Seafarms mindre algparker. Här odlas saccharina latissima, mer känt som sockertång – en art som kan bli ett färgämne i livsmedel eller hamna på tallriken i en restaurang.

– För fem år sedan satte vi ut vår första odling. Då visste vi inte ens om det skulle gå. Men det har fungerat väldigt bra, säger han.

Marknaden är ung

Det finns en del företag i Sverige som odlar alger på land i växthus för allt från kosttillskott till solceller. Men närodlade alger för livsmedelsindustrin är sällsynta. När det kommer till alger odlade till havs är produkter i regel importerade, inte sällan från Asien.

– Det är en outnyttjad resurs där vi på västkusten har stora möjligheter, säger Johan Trouvé, vd på Svenska handelskammaren.

De som i dag vågar bryta ny mark kommer att visa vägen, tror han.

– Sådana här saker underskattas väldigt ofta. De företag som startat upp nu är små, men ge dem tre till fem år så kan de ha storskaliga industrier och skapa många arbetstillfällen.

Företag expanderar

Ett bolag som försöker hitta en fungerande modell är Kosteralg AB. De har varit tätt knutna till forskningen i Seafarm och kunnat använda sig av forskningsprojektets odlingar. Med kunder som Vegme, Tångknäcke och Posthotellet i Göteborg samt nya odlingstillstånd och investerare på gång, vill de nu ta ett kliv från forskningsprojektet och in på marknaden.

– Nu vet vi hur man odlar alger och garanterar en stabil produktion. Alger är en framtidsprodukt, de renar haven och kräver inget gödsel eller så. Det här kan bli en miljardindustri, säger Fredrik Gröndahl.

Utvecklingen går trögt

En käpp i hjulet har länge varit att tillstånd för att starta en odling kan ta många år. Till skillnad från exempelvis mussel- och skaldjursodlingar finns inget undantag i miljöbalken så varje odling måste hanteras av Mark- och miljödomstolen.

Den internationella konkurrensen är nästa utmaning, enligt Ola Dahlman, algföretagare sedan många år och grundare av Grebbestad Tångknäcke.

– Det är en enormt konkurrensutsatt marknad om man tittar globalt. Det odlas mycket i Danmark, i Norge också. Men samtidigt inser många fördelarna med närproducerad mat i dag, så det finns en marknad.

Enklare prövning på gång

Sedan förra året har regeringen gett Jordbruksverket i uppdrag att kartlägga och utreda förutsättningarna för en enklare prövning av vattenbruksverksamheter. En del av utredningen rör algodlingar som i dag kräver långa handläggningstider. Att få alla tillstånden som krävs kan ta upp mot fem år.

– Olika vattenbruk kan kräva uppåt 40 olika tillstånd. Algodlingar är nästan helt nytt i Sverige och där finns inget regelverk alls, säger Izabela Alias, vattenbrukssamordnare på Jordbruksverket och ansvarig för utredningen.

Tar tid

När nya tekniker och arter ska samspela med regelverk och lagar tar det tid, berättar hon. Samtidigt skriker branschen efter förändring.

– Det är i princip omöjligt att komma igång som regelverket ser ut i dag, det är samma process som för att starta ett oljeraffinaderi, säger Jonas Petterson, en av grundarna till algföretaget Catxalot.

Tidigare hade Jonas Peterson själv planer på att börja odla, men när han och hans kollegor insåg hur tidskrävande det var, släppte de planerna – nu jobbar de i stället med workshops för algbaserad matlagning. Många väntar på en förändring, berättar han.

– Det rör på sig men det går inte alls så snabbt som vi i branschen skulle vilja.

Kan dröja

Jordbruksverkets utredning ska redovisas i slutet av året men resultat kan komma att dröja, mycket arbete kvarstår och det kan ta längre tid än väntat.

– Vi har hittills inte kommit så långt. Det största arbetet kommer att genomföras under hösten och vi har precis ansökt om förlängning på fyra månader för att kunna implementera det, säger Izabela Alias.

TT: Kommer det att bli enklare för företagare som vill satsa på det här?

– Det är för tidigt att säga. Men syftet är underlätta, även för algodlingar.

Mer om: Alger

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer