Akvariets Einstein är mest välhängd

2015-03-12 16:53  
Guppy Foto: TT / AP Photo/Clelia Gasparini

Guppyhonor som satsar på en färgglad hanne har allt att vinna. Inte nog med att hon får en vacker och välhängd partner. Hon får även akvariets Einstein, visar forskning vid Stockholms universitet.

Det visar sig nämligen att det finns ett positivt samband mellan hjärnstorlek och en rad yttre könskaraktärer, som färggrannhet, storleken på könsorganet och kondition. Ju större hjärna, desto färggrannare hanne.

Forskarnas teori från början var rakt det motsatta, eftersom fiskarna inte skulle ha resurser nog att satsa maximalt på alla dessa egenskaper.

För att testa teorin sorterade de ut hannar i fyra generationer med avseende på hjärnans storlek.

”När vi jämförde könskaraktärerna färgmönster, stjärtstorlek, kondition, storlek på könsorgan och testiklar fann vi att hannar med större hjärnor var mer färgglada, hade större stjärtar, större könsorgan när de hölls i grupp”, säger Niclas Kolm på Zoologiska institutionen vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer