LTU-forskare på prestigefylld lista – bygger för Mars

2019-02-14 07:20  
Foto: TT

En jobbar med att ta fram en apparat som ska användas för att utvinna vatten från planeten Mars yta. Och flera av dem är professionella dataspelare.

Alla är de svenskar och återfinns på tidskriften Forbes lista över 300 personer under 30 år som det senaste året gjort starkast intryck i 30 olika branscher. Sammanlagt finns elva svenskar på listan.

25-årige Álvaro Soria Salinas, verksam vid Luleå tekniska universitet, arbetar med instrument som ska finnas med på Europeiska rymdstyrelsens Marslandare. 29-åriga Agnes Larsson deltar i utvecklingen av nästan alla nya inslag i succéspelet "Minecraft" - allt från sköldpaddor och pandor till isberg och havsruiner.

Inte mindre än fyra av svenskarna ägnar sig yrkesmässigt åt att spela dataspel. Yngst är 20-årige "Rocket league"-spelaren Pierre Silfver, den förste i e-sportens historia som vunnit tre världsmästerskap. Här finns också 22-årige Martin Larsson, som nyligen slutade tvåa i världsmästerskapet i "League of legends".

På Forbes lista finns även 28-årige Viktor Stensson, som var med och grundade Bokio 2012. Bolagets bokföringssystem används nu av tio procent av alla svenska företag, uppger det amerikanska affärsmagasinet.

Grundarna av försäkringsbolaget Hedvig, Lucas Carlsén och Fredrik Fors, båda 29 år, vill sälja hemförsäkringar med hjälp av modern teknik - och donera överskottet till välgörande ändamål.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap