Så ser du om chefen är narcissist

2012-09-10 07:47  
Justin Menkes

Narcissister kommer ofta långt i karriären. Men en riktig toppkraft kan bara den bli som verkligen bryr sig om andra människors utveckling. Narcissisten är för upptagen av sitt ego, anser ledarskapsexperten.

Om du har två riktigt duktiga påläggskalvar, välj då den som har förmågan att glädjas åt andras utveckling och framgångar. Narcissister är inga bra chefer, de bara har sin egen framgång för ögonen och saknar empatisk förmåga. Narcissisten som chef skapar lätt känslan av att det är viktigare att pumpa chefens ego än att arbeta för teamets mål, anser talangexperten Justin Mendes på rekryteringsfirman Spencer Stuart.

- Bara den som verkligen blir stärkt av att se andra växa, utvecklas och lyckas kan bli en riktigt effektiv företagsledare, skriver Justin Mendes i sin blogg på Harvard Business Review.

Men det måste inte vara helt kört om ditt chefsämne har en narcissistisk läggning, det går att hjälpa en sådan person på traven, anser Justin Mendes, och ger två grundläggande råd:

  1. Uppmana narcissisten att träna på att ge andra medarbetare erkännande när de har lyckats med något. Det kommer att löna sig i längden för vederbörande.
  2. Slå ner på narcissistens självförhärligande beteende. Upplys om att det sättet är kontraproduktivt för den som vill klättra vidare uppåt.

Hur avgör man då om en duktig chefstyp har en narcissistisk personlighet? Det finns några standardfrågor:

  • Har personen nära och äkta relationer till omgivningen, eller går allt ut på att förstärka sin hjälteroll?
  • Pratar personen ofta om sina toppkvaliteter som skiljer vederbörande från resten?
  • Gillar personen att vara i centrum?
  • Brukar personen kräva att få respekt i tid och otid?

Om svaret är ja på flera av de här frågorna är nog personen narcissistiskt lagd, skriver Justin Menkes.

Narcissister törstar efter ständig bekräftelse för att stärka sin klena självkänsla. Så fort de ser en positiv spegling av sig själva i andra människors ögon är de där och knyter nya band. Allt handlar om dem själva, så omgivningen blir snart less. Därför är narcissister dåliga på långvariga relationer.

Ju tidigare man upptäcker det här personlighetsdraget desto större utsikter har man att hjälpa dem att utvecklas till goda ledare, skriver Justin Menkes.

Elisabeth Vene

Mer om: Karriär Chef

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap