Karriär

Här får nyanlända programmerare en ny chans

Karam al Dulaimi, Mostafa Saleh och Ahed Abusharekh har sitt dagliga möte med programmeringscoachen Hassan Elmir. Foto: Sören Håkanlind
Ett av de första projekten, en robot. I bakgrunden, Ahed Abusharekh och Karam al Dulaimi som trimmar mjukvaran. Foto: Sören Håkanlind
Niklas Lindhardt.

It-branschen skriker efter folk, ändå har nyanlända programmerare svårt att hitta jobb i Sverige. Integrify Sweden i Göteborg försöker lösa problemet.

Publicerad

– Vad var det du hade för problem? undrar Hassan Elmir över en halvknastrig Skype-lina.

– Jag vet inte riktigt hur jag bäst skickar datan till serversidan i det här fallet, svarar Karam al Dulaimi och börjar diskutera olika format.

Tre deltagare i Integrify Sweden står i en halvcirkel framför en uppslagen laptop. Det är dags för det dagliga Skype-mötet med coachen Hassan Elmir som smiter ifrån sitt dagjobb en stund varje morgon.

Varje dag går Karam al Dulaimi och hans kolleger till kontorslokalen i centrala Göteborg för att tackla ett gemensamt problem. De utvecklar en webbportal från grunden, ett arbete de har sysslat med i ett par månader när vi ses.

Projektet arrangeras av Integrify Sweden, och gruppens fyra deltagare ska på ett handfast sätt guidas in i den svenska it-branschen.

Svårt för nyanlända programmerare att få jobb i Sverige

För även om det råder en skriande kompetensbrist är det ofta svårt för nyanlända programmerare att få jobb i Sverige. Många har varit på flykt länge och sedan väntat på uppehållstillstånd. Det kan ha gått flera år sedan senaste arbetstillfället, och många it-kunskaper är en färskvara.

Programmerarna blir ringrostiga, och de saknar ofta referenser eller arbetsprover. Det blir till något av ett vågspel för en arbetsgivare att anställa dem. Där kommer Integrify Sweden in i bilden.

– Den primära idén är att du får en relevant referens från en svensk arbetsgivare, säger Niklas Lindhardt som är vd för Integrify Sweden och driver konsultfirman Capture Innovation som lånar ut sina lokaler till programmerarna.

Han är en av en dryg handfull personer som i dagsläget jobbar ideellt med projektet. De följer deltagarna nära och kan intyga kompetenser och arbetsinsatser när det är dags att söka jobb. För att vara med i projektet krävs en it-bakgrund och en examen i hemlandet.

– Vi kan inte leka högskola, men vi kan hjälpa folk att borsta av sina kunskaper och få upp självförtroendet igen, säger Niklas Lindhardt.

Företagets verksamhet är fortfarande på pilotstadiet. Framför allt har det varit svårt att hitta lämpliga kandidater, men via de egna kontaktnäten och med hjälp av Arbetsförmedlingen börjar det ta fart. Tanken är att kunna starta liknande grupper i andra svenska städer på sikt.

Tappade kontakt med yrket efter lång process för uppehållstillstånd

Hittills har företaget haft hyfsad framgång. Tre tidigare deltagare har fått anställningar, och de som är med i gruppen i dag har goda förhoppningar.

– Förut var det svårt. När jag skickade in mitt cv slängde de det eller hörde av sig och sa att de var ledsna, men att det inte fanns något jobb för mig. Du hittar säkert 200 sådana mejl i min inkorg, säger Ahed Abusharekh.

För sju år sedan kom han till Sverige från Palestina med en kandidatexamen i datavetenskap och flera års erfarenhet som frilansande webbutvecklare. Men en utdragen process för att få uppehållstillstånd gjorde att han halkade ur yrket.

I stället har han jobbat på restauranger, sålt accessoarer och skottat snö. Tills han efter en kurs i Sharepoint-utveckling på Folkuniversitetet fick kontakt med Integrify Sweden – och nu verkar han till sist vara på väg att få in en fot i den svenska it-branschen. När vi träffas väntar han på slutgiltigt besked från en potentiell arbetsgivare.

– Efter att jag fick den här praktikplatsen på Integrify Sweden har jag fått flera intervjuer och mer självförtroende i att visa upp mina färdigheter och erfarenheter, säger Ahed Abusharekh.

Integrify Sweden

Företaget Integrify Sweden försöker få ut nyanlända programmerare på arbetsmarknaden genom att sätta dem i arbete. Under ett antal månader får de jobba med ett projekt för att lära sig nya färdigheter och damma av gamla kunskaper.

Grundades: 2017.

Ort: Göteborg.