Karriär

7 svåra arbetsintervjufrågor (och hur du besvarar dem)

Varför ska vi anställa dig? Vilka är dina svagheter? Kluriga frågor som ofta dyker upp under arbetsintervjuer. Så besvarar du dem. Foto: Unsplash

Du har landat en arbetsintervju och därmed tagit ett viktigt steg mot drömjobbet. Men mötet med rekryteraren innebär ett frågebatteri som kan kicka igång nervositeten rejält. Här är frågorna som jobbkandidater fruktar mest.

Publicerad

Det brittiska marknadsundersökningsföretaget Reboot Digital PR har undersökt vilka intervjufrågor som får hjärtfrekvensen att gå upp hos jobbkandidater, skriver tidningen Forbes. Studien gjordes genom att använda ett fitnessband under intervjuer för att mäta hur jobbsökarnas puls varierade vid olika frågor.

Det visar sig att det inte är frågor som berätta om dig själv som orsakar mest nervositet – trots att svaret har stor betydelse för rekryterarna. Istället är det ett plötsligt snabbtest, eller för många intervjuare, som skrämmer kandidaterna mest.

Här är ett urval från topplistan över jobbiga frågor − och hur du bäst besvarar dem enligt karriärcoachen Robin Ryan:

Vilket löneanspråk har du?

Många gör misstaget att svara direkt på frågor om nuvarande lön och anger alltför preciserade lönekrav. Det kan leda till att du inte får jobbet eller att din framtida löneutveckling påverkas negativt. Istället bör du fråga om aktuellt lönespann för rollen. Kräver rekryteraren ändå en siffra kan du hänvisa till lönekartläggningar. Du kan också säga att du inte vet tillräckligt om jobbet ännu för att avgöra lönekrav, och att du därför återkommer om en exakt siffra.

Vet du vad vi gör här på företaget?

Det här måste du vara insatt i. Ta reda på allt om företaget före intervjun för att ha kännedom om produkter, men också vad som görs inom det område du ska jobba med.

Vad skulle din senaste chef säga om dig?

Här bör du tänka på dina styrkor och vad som krävs för att utföra jobbet du söker. Nämn några viktiga kunskaper som din nuvarande chef kan ha uppmärksammat och koppla dem till det nya jobbet. Detta ger arbetsgivaren förtroende för att du skulle fungera bra i en viss roll.

Varför lämnar du din nuvarande arbetsgivare?

Här är det helt okej att nämna att du har nått så långt du kan och därför söker nya utmaningar. Du kan också ta upp att du vill utvecklas inom en ny bransch. Om coronapandemin inneburit uppsägningar kan du nämna det som orsak.

Varför finns luckor i ditt cv?

Ha en rimlig förklaring till varför du har varit ledig. Du kan ha utbildat dig, flyttat, varit föräldraledig eller permitterats. En bra strategi är att flytta fokus till att prata om vad du eventuellt har lärt dig under tiden du inte jobbat.

Vilka är dina svagheter?

Här kan du fokusera på bristande kunskaper som inte är direkt nödvändiga för jobbet. Du kan exempelvis lyfta fram att du är bra på att hantera databaser, men om jobbet kräver kunskaper i kodning behövs lite utbildning. Ingår programmering inte i rollen så behöver inte arbetsgivaren oroa sig.

Varför ska vi anställa dig?

Det är viktigt att fånga rekryterarens intresse snabbt. Bestäm dig i förväg för fem starka argument som visar att du är rätt person för jobbet. Här kan den klassiska hisspresentationen på en minut vara användbar.