Hållbar industri

"Vi fångar ungas intresse för teknik"

Johan Bengtsson får Stora automationspriset och 80 000 kronor för sitt engagemang i att intressera unga för teknik och industrin. Foto: Fredrik Karlsson

Att locka unga till att jobba med automation är en utmaning för industrin. Och något som Johan Bengtsson brinner för. Nu prisas han för sitt engagemang.

Publicerad

Instrumenttekniska föreningen delar varje år ut Stora automationspriset. De tre senaste åren har det gått till automationsansvariga på en gruva, ett bruk och ett oljeraffinaderi. I år belönade de en ingenjör som inte jobbar ute i industrin – och egentligen inte bara med automation.

–Jag jobbar bland annat med att öka ungdomars intresse för teknik för att fler ska välja tekniska utbildningar. Det är för få som gör det idag och kompetensfrågan är en nyckelfråga för svensk industri, säger Johan Bengtsson, som till vardags är teknikutvecklingschef på Göteborgs Tekniska College. Han drog också igång Möjligheternas Värld som började som en utställning under Scanautomatic-mässan i Göteborg 2012. I centrum har där funnits en automatiserad fabrik, byggd av studenter, som tillverkar leksaksbilar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här