Hållbar industri

"Vi fångar ungas intresse för teknik"

Johan Bengtsson får Stora automationspriset och 80 000 kronor för sitt engagemang i att intressera unga för teknik och industrin. Foto: Fredrik Karlsson
Johan Bengtsson får Stora automationspriset och 80 000 kronor för sitt engagemang i att intressera unga för teknik och industrin. Foto: Fredrik Karlsson

Att locka unga till att jobba med automation är en utmaning för industrin. Och något som Johan Bengtsson brinner för. Nu prisas han för sitt engagemang.

Publicerad

Instrumenttekniska föreningen delar varje år ut Stora automationspriset. De tre senaste åren har det gått till automationsansvariga på en gruva, ett bruk och ett oljeraffinaderi. I år belönade de en ingenjör som inte jobbar ute i industrin – och egentligen inte bara med automation.

–Jag jobbar bland annat med att öka ungdomars intresse för teknik för att fler ska välja tekniska utbildningar. Det är för få som gör det idag och kompetensfrågan är en nyckelfråga för svensk industri, säger Johan Bengtsson, som till vardags är teknikutvecklingschef på Göteborgs Tekniska College. Han drog också igång Möjligheternas Värld som började som en utställning under Scanautomatic-mässan i Göteborg 2012. I centrum har där funnits en automatiserad fabrik, byggd av studenter, som tillverkar leksaksbilar.

– Ryktet spridit och projektet har växt eftersom fler blir intresserade, säger han.

Möjligheternas Värld har turnerat runt landet och varit i bland annat Göteborg, Karlstad, Borås, Karlshamn, Skövde och Malmö. Över 20 000 högstadieungdomar har fått prova på teknik i olika workshops under tre senaste åren.

– Vi vet att vi lyckas fånga elevernas intresse för teknik. Det är svårt att mäta vad som avgör deras val sedan men vi tror att det påverkar positivt att visa möjliga teknikjobb för dem, säger Johan Bengtsson.

Nästa steg är projektet Smarta fabriker, en slags vidareutveckling av Möjligheternas Värld. Syftet är att sprida nya begrepp och tekniker inom industrin. Den utställningen kommer att hållas på Svenska mässan i Göteborg i samband med Underhållsmässan och på Scanautomatic och Processteknik.

– Priset blir som en bekräftelse för allt arbete jag lagt ner och jag är jättetacksam, säger han.

Är ingenjör och lärare

Johan Bengtsson

Ålder: 38

Bor: Göteborg.

Yrke: Teknikutvecklingschef på Göteborgs tekniska college, projektledare för Möjligheternas värld och projektledare för Smarta fabriker.

Utbildning: Civilingenjör från Chalmers och lärarexamen Göteborgs Universitet.

Aktuell: Får Stora automationspriset av Instrumenttekniska föreningen på 80 000 kronor.