Hållbar industri

Världens största 3d-skrivare på Sverigebesök

Adam de Kaminski har specialiserat sig på 3d-skrivarteknik med utbildning från Sverige och England. I Jönköping visade han upp jätteskrivaren från det tyska företaget Big Rep.
Adam de Kaminski har specialiserat sig på 3d-skrivarteknik med utbildning från Sverige och England. I Jönköping visade han upp jätteskrivaren från det tyska företaget Big Rep.

Stora och små har köpt den. Den kan skriva ut skal till en mc eller en protes. Printern är störst i världen.

Publicerad

Det tyska företaget Big Rep säljer jätteprintern. Eller största serietillverkade, som 3d-printspecialisten Adam de Kaminski från Big Rep, poängterar.

Ny Teknik Automation möter den på mässan Elmia subcontractor i Jönköping där den lockar många besökares intresse.

- Fast alla känner till 3d-skrivare i dag. Det är inte ny teknik utan en självklarhet i industrin i dag. Man hittar hela tiden nya användningsområden, säger Adam de Kaminski.

Det är printerns arbetsyta som är världens största och allt från proteser till mc-skal och skyltdockor har tillverkats. 50 stycken skrivare har nått marknaden under ett och ett halvt år. Kunderna finns över stora delar av världen. Bland dem finns många universitet, stora företag som BMW och småföretag. Adam de Kaminski berättar om ett exempel med två privatpersoner som fann en prototyp till en trampbåt, köpte en jätteskrivare och började kommersiell tillverkning av trampbåten.

3d-skrivare används ofta i kombination med andra tillverkningsmetoder. Till exempel för att ta fram en kärnform och sedan gjuta i plast eller metall.

- Det blir spännande att se vilka användningsområden man hittar framöver, säger Adam de Kaminski.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Största skrivaren

Jätteskrivaren från det tyska företaget Big rep har en större arbetsyta än andra serietillverkade 3d-skrivare. Den kan skriva ut fullskaliga produkter eller modeller i skala 1:1. Arbetsytan är 1147 x 1000 x 1188 millimeter, vilket innebär 1,3 kubikmeter.