Industri

Utveckling av genförändrad potatis läggs ner

Den utveckling av genförändrad potatis som skett i Svalöv sedan 1980-talet läggs ner. Orsaken är motståndet mot GMO-grödor i Europa.

Publicerad

Alltsedan 1980-talet har arbetet pågått i Sverige om att utveckla en genmodifierad stärkelsepotatis för industrin.

Utvecklingen ligger i dag hos företaget Plant Science Sweden i Svalöv som sedan tre år tillbaka är ett helägt dotterbolag till tyska BASF Plant Science.

Förra året godkände EU en av de potatissorter som utvecklats i Sverige. Potatisen heter Amflora och är en stärkelsepotatis för industrin.

Forskarna i Svalöv har även fått fram en mer lättodlad stärkelsepotatis som heter Amadea och utvecklar en matpotatis, Fortuna, som står emot bladmögel och brunröta.

Nu lägger BASF ner sin verksamhet i Sverige och avbryter utvecklingen av genmodifierad potatis.

Enligt ett pressmeddelande från BASF beror nedläggningen på motståndet mot genmodiferade grödor i stora delar av Europa.

- Därför är det ingen affärsmässig mening med att forsätta investera i produkter som enbart riktar sig till denna marknad, säger Stefan Marcinowski vid BASF Plant Science i ett uttalande.

Huvudkontoret och stora delar av verksamheten inom växtbioteknik flyttas från Tyskland till USA Totalt försvinner 140 tjänster i Europa varav sex i Sverige.

- Vi kommer att koncentrera oss på de attraktiva marknaderna för växtbioteknik i Nord- och Sydamerika och på de växande marknaderna i Asien, säger Stefan Marcinowski.

Nedläggningen kommer i ett läge då den första omgången Amflora är redo för större tester i industrin. Istället kommer nu lagret av redan skördade potatisar att förstöras.

Under förra året sökte BASF godkännande även för Amadea inom EU. Företaget säger dock att man kommer att fullfölja alla ansökningar om marknadsgodkännande som företaget lämnat in till EU.

Att BASF lägger ner all utveckling och kommersialisering av genmodiferad potatis välkomnas av miljöorganisationen Greenpeace.

- Det är väldigt glädjande att BASF nu lägger GMO-potatisen Amflora på hyllan. BASF medger att européerna inte vill ha GMO-grödor och de har goda skäl till det, säger Patrik Eriksson, kampanjchef Hos Greenpeace i ett uttalande.

Amadea och Amflora har genmodiferats så att de bara innehåller stärkelsen amylopektin som bland annat används i pappersindustrin. Vanlig potatis innehåller dessutom stärkelsen amylos som pappersindustrin inte vill ha tillsammans med amylopektin eftersom den gör så att det bildas klumpar i processen. Båda sorterna har provodlats i Sverige och förra året godkändes Amflora av EU. I september förra året anmälde BASF att 47 plantor av den icke godkända sorten Amadea hittats i odlingar av Amflora i Norrland vilket fick stor uppmärksamhet. All potatis på de aktuella odlingarna fick senare förstöras.