Hållbar industri

Undervattensroboten gör fartygens skrov rena – utan besök på varv

Systemet består av två komponenter. Dels en robot, Hullskater, dels en bottenbeläggning som ska förhindra ny påväxt. Foto: Jotun/Semcon
Roboten sedd från sidan. Foto: Jotun/Semcon
Roboten kan användas i undervattensläge, vilket gör att fartyg inte behöver tas upp på varv för bottenbehandling mot påväxt. Foto: Jotun/Semcon

En robotlösning som kan göra fartyg effektivare. Nu har färgföretaget Jotun tillsammans med Semcon utvecklat ett system som kan innebära tusentals ton i minskade utsläpp.

Publicerad

Sjöfarten släpper ut nära en miljard ton växthusgaser om året och är en industri som måste sänka sina utsläpp. Och nu kommer färgtillverkaren Jotun med en lösning som kan hjälpa till, kallad Hullskater. Systemet består av en robot som fjärrstyrs – och syftet är att hålla fartygsskrov rena utan att behöva ta upp fartyg på varv.

Fartyg som färdas över världshaven samlar med tiden på sig en oönskad ”kostym” av rankfotingar, musslor, alger och sjögräs. Ett problem biomassan skapar en högre friktion, vilket i sin tur innebär att motorerna behöver kompensera genom att arbeta mer. Resultatet är att det går åt mer bränsle. Därtill så flyttas arter mellan olika vatten, vilket kan leda till att flora och fauna påverkas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här