INDUSTRI

Teknikbolagen till EU-politiker: Fem steg till grönare industri i Europa

Fabrik med industrirobotar.
Scanias fabrik i Oskarshamn för lastbilshytter.

Tolv stora teknikbolag riktar sig gemensamt till EU för att få till en snabbare grön industriomställning. Bland bolagen finns ABB, Akzo Nobel, Ericsson, Scania, Skanska och Volkswagen. 

De tolv företagen har samlat sig i CEO Aliiance, en sammanslutning som inledde sitt arbete 2020. Syftet är att skynda på en grön industriomställning genom bland annat högre koldioxidskatter och åtgärder för att främja investeringar i fossilfri energi, skriver DN.

Nyligen presenterade CEO Alliance ett fempunktsprogram för grön industriomställning i Europa. Där finns punkter om att EU måste vidta fler lagstiftande åtgärder för övergången till fossilfri energi, och om fortsatt digitalisering i Europa. Gruppen vill också se lättnader i krav för tillståndsprocesser, med mindre komplexa och mer harmoniserade regler vid exempelvis miljötillstånd för tekniska verksamheter.

De tolv företagen är ABB, Akzo Nobel, Enel, Eon, Ericsson, H2 Green Steel, Iberdrola, Scania, Schneider Electric, Skanska, Unicredit och Volkswagen.

– Alla vi har gjort stora gröna investeringar och vill förstås att de ska betala sig. Vi tror att hållbarhet och lönsamhet hänger ihop, men vi behöver ha med oss politikerna, säger Christian Levin, vd för Scania och i år ordförande för CEO Alliance, till Dagens Nyheter.