Industri

Ta en öl och sänk kolesterolvärdet

Öl gjord på havre sänker blodets kolesterolvärde. I Skåne bryggs den välgörande drycken som gör öldrickande hälsosamt.

Publicerad

I havrens cellväggar finns kolhydraten beta-glukan, ett ämne med väldokumenterad kolesterolsänkande effekt. Dessutom stabiliserar kolhydraten kroppens blodsockernivå.
Beta-glukan finns även i korn och i andra sädesslag, men koncentrationen är högst i havre.
När öl bryggs värms det under mäskningen upp i fyra steg. I det första steget, vid 45 grader Celsius, bryts beta-glukan normalt ner.
- Bryggare vill inte ha kvar beta-glukan, ämnet bildar en oönskad gel. Men det är synd ur hälsosynpunkt att ta bort det, säger Nils-Bo Nilsson, programansvarig vid Livsmedelsteknisk högskoleutbildning på Campus Helsingborg, en del av Lunds universitet.
Nils-Bo Nilsson vill utveckla en nyttig dryck och försöker därför utveckla en bryggprocess där nedbrytningen av beta-glukanet undviks. För det samarbetar han med forskningsbolaget Aventure knutet till havreproducenten Oatly.
Hur processtegen ser ut vill han inte gå in på. Och även om han tror att havreölet skulle göra sig bra som starköl, är målet att skapa en nyttig måltidsdryck med lägre alkoholhalt än lättöl.
- Om produkten ska marknadsföras som en nyttig produkt får den inte ha för hög alkoholhalt. Meningen är att du ska kunna dricka den till lunch.
Om några år kommer ölet att finnas ute på marknaden. Men hur smakar det då?
- Det blir en helt annan smak än öl bryggt på kornmalt. Havreölet har en ölsmak med arom av havregrynsgröt.