Industri

Svenska Olink i storaffär

Bioteknikbolaget Olink i Uppsala har fått ett avtal med världsledande USA-företaget Applied Biosystems. Amerikanerna ska utnyttja Olinks teknik som sätter märketiketter av dna på proteinmolekyler.

Publicerad

Dna är mycket enklare att analysera och handskas med i laboratoriet än proteinmolekyler. Därför vill Applied Biosystems använda Olinks teknik. Då kan man använda pcr-metoden för att räkna dna-etiketterna, i stället för att analysera själva proteinerna.
Principen kan jämföras med streckkodsmärkning av varor i ett snabbköp. Scannern i kassan behöver inte veta hur en burk tomater skiljer sig från en burk öl, bara läsa av etiketten med varunumret.
Pcr, polymerase chain reaction, är en av den moderna bioteknikens arbetshästar. Den gör det möjligt att snabbt masskopiera dna. Samtidigt kan kopieringen kopplas till en igenkänningsfunktion, som mäter hur mycket av ett dna-fragment som finns i ett prov. Metoden brukar kallas realtids-pcr.
- Applied Biosystems är världsledande inom realtids-pcr och har väldigt starka patent inom området. De är en väldigt attraktiv partner för oss, säger Olinks vd Björn Ekström.
Olinks teknik använder antikroppar som kopplats till en kort dna-sträng för att känna igen proteinerna. På så sätt får varje proteinmolekyl en egen dna-etikett som sedan kan identifieras på flera olika sätt.
Känsligheten i metoden är extra hög, eftersom den bygger på att varje molekyl identifieras genom två olika dna-märkta antikroppar, som binder till skilda ställen på proteinet. Var och en av dem har så att säga en halv märketikett. Först när både halvorna sitter bredvid varandra på samma protein, kan dna:t masskopieras.
Metoden bygger på forskning av professor Ulf Landegrens grupp vid Rudbecklaboratoriet i Uppsala. Olink fortsätter att utveckla tekniken för andra tillämpningar och har tidigare i år även tecknat ett annat licensavtal med ett USA-företag.