Industri
Svensk industri växlar upp med vindkraft
Vindkraften växer starkare än någon annan bransch i Europa. Nya företag bildas i Sverige. Och det ger order och jobb på svenskagjuterier. Vindkraften snurrar som aldrig tidigare och har sedan mitten av 1990- talet en årlig tillväxt på över 30 procent.
På Valmets gjuteri i Karlstad är problemet numera att hinna leverera gjutna delar till de stora danska vindkraftsproducenterna Neg Micon och Vestas. - Trycket är fruktansvärt, och det är bara en början, säger gjuteriets chef Johan Ortfeldt. Därför måste gjuteriet växla upp produktionen till treskift. Gjuteriet, som ägs av den finska Metsokoncernen, började tillverka nav, axlar och maskinbäddar till vindkraftverk för bara ett och ett halvt år sedan.
Mot slutet av året räknar företaget med att produktionen till vindkraftsindustrin ska svara för 40 procent av gjuteriets hela tillverkning. Per Eiritz är Karlstadföretagets vd. Han säger: - Den danska vindkraftsindustrin skriker efter underleverantörer. Det här kan bli hur stort som helst. För oss är det bara vår egen förmåga som är hindret.
Just gjuterierna har nu, och framförallt de närmaste åren, en jättechans att slå sig in på en ny marknad, som underleverantör till särskilt de danska tillverkarna av vindkraftverk. - Hittills är det bara några få svenska gjuterier som levererar till vindkraftsproducenterna. Men framtiden ser ljus ut, anser Gjuteriförenings vd, Mats Holmgren. Två gjuterier som har sin framtid utstakad är Guldsmedshytte bruk i Bergslagen och Lidköpings gjuteri i Västergötland. Båda dessa har köpts upp av norska Windcast Group, världens största leverantör av gjutgods till vindkraftsindustrin. De två svenska gjuterierna, som köptes i januari i år, har nu börjat leverera till vindkraftsproducenterna. Men egentligen befinner de sig i en inskolningsfas för att lära sig vindkraftsindustrins hårda kvalitetskrav och den speciella - och hemliga - gjuteriteknik som utvecklats av ett norskt gjuteri i samarbetet med de danska kunderna.
Windcast Group, som har kontor i Stockholmstrakten och äger flera gjuterier i Norge och Tyskland, levererar stora detaljer som nav, motorfundament, axlar och lagerhus - alla mycket stora delar tillverkade i ett särskilt rent och segt järn. - Vi har stora förhoppningar och planer för Guldsmedshyttan och Lidköping, säger Windcasts koncernchef Theis Pedersen.
Men "boomen" för vindkraft handlar inte bara om gjuterier och leveranser till de stora danska producenterna. Granne med Valmets Gjuteri i Karlstad finns sedan 1,5 år tillbaka företaget S/W Vindkraft, ett dotterbolag till norsk-svenska Scanwind Group - en rätt ny företagsgrupp som har sitt ursprung i norska Kvaerner. Vindkraft är en ingenjörsgrupp på ett tiotal personer som, tillsammans med sina kolleger i Trondheim, utvecklar i princip hela vindkraftverk i det högre effektområdet, mellan tre och fyra MW.
Alltsedan starten har företaget samarbetat med ABB. Företagen har gemensamt utvecklat och konstruerat den nya prototypen till en stor vindkraftsanläggning som snart ska levereras till projektet Näsudden på Gotland. ABB, som numera sålt alla sina verksamheter inom konventionell kraftgenerering, har konstruerat generatorn "Windformer" och hela elsystemet. Turbinen och allt det andra har utvecklats i Karlstad. - Vårt mål är att bli en komplett leverantör av vindkraftverk och kunna konkurrera med de världsledande danska tillverkarna, säger BengtGöransson i Karlstad, en av dem som lämnade Kvaerner och startade Scanwind Group och S/W Vindkraft.
De närmaste åren räknarBengt Göransson med att dra nytta av en kraftig norsk utbyggnad av vindkraft. På sikt är det hela världen som gäller. - I bästa fall kan vi räkna med en utbyggnad i Sverige, men det är osäkert, anser han. Statsminister Göran Person och näringsminister Björn Rosengren har dock båda gett signaler om att de vill bygga ut den svenska vindkraften, med satsningar och stöd.
Ett tecken är att Björn Rosengrenhar bjudit in företrädarna för vindkraftsintressena inom svensk industri till överläggningar i slutet av april. Också Exportrådet har bjudit in industriföreträdare för att i mitten av maj bilda "Swind", Swedish Wind Technology - en så kallad samverkansgrupp som ska få fart på exporten av vindkraftseknik. Hittills har ABB, Scanwind i Karlstad och ÅF Industriteknik, förklarat att de tänker delta. Men flera företag Ny Teknik talat med är klart intresserade. Per Olof Lansing, Exportrådet: - Det är naturligtvis den enorma tillväxten av vindkraft som lockar svenska företag.
Världsmarknaden för deninstallerade effekten av vindkraft har på sju år femfaldigats. Idag svarar vindkraften för 0,2 procent av all el som produceras i världen. Om 20 år väntas den andelen öka till hela sju procent, enligt Exportrådet. Då handlar det om en marknad som varje år kommer att investera för hundratals miljarder kronor. Den tekniska förklaringen till att vindkraften snurrar allt fortare är att tekniken mognat och blivit effektivare. Den kan snart, på lika villkor, konkurrera med kol-, olje- och kärnkraftverk på strikt ekonomiska grunder. - Vindkraftstekniken är ingen experimentverksamhet längre, utan en fullt etablerad teknik, säger Rolf A. Hellström, vindkraftsansvarig ochdivisionschef på ABB Windpower Solutions. Och det är en av anledningarna till att ABB förra året sålde hela sin traditionella kraftverksamhet till franska Alstom och brittiska BNFL. - Enligt våra beräkningar kommer alternativa energilösningar ge ABB affärsmöjligheter på 10 miljarder kronor om året under de närmaste fem åren, sa ABBs koncernchef Göran Lindahl på en presskonferens i somras.