Hållbar industri

Självkörande robot granskar byggarbetarnas jobb

Scaled Robotics kan snabbt mäta huruvida bygget verkligen stämmer med arkitektens ritning. Bolagets robot testas redan i fält.

Publicerad

Roboten ser ut som ett syskon till Wall E – och det Barcelona-baserade bolaget hävdar att deras automatiserade system och autonoma robotar kommer att modernisera byggarbetsplatserna.

Scaled Robotics utgångspunkt är att branschen är en av de mest ineffektiva och slösaktiga. Nära 20 procent av insatserna vid alla byggprojekt läggs på att göra om redan utfört arbete.

Till detta kommer förlusterna i förlorat material och verktyg. Scaled Robotics grundare var också trötta på att exaktheten hos arkitektens ritningar kan omintetgöras av en nyckfull byggarbetare som placerar saker efter sitt eget tycke.

– Du lägger mycket tid på kontoret, med att skapa en vision kring vad det är du vill, det du trodde var rätt – men i slutändan kan det handla om en kille ute på fältet med ett måttband och en bit krita som vill placera saker lite hur som helst, i princip beroende på hur han känner sig just den dagen, säger bolagets medgrundare Stuart Maggs till Tech Crunch

Robotens bilder jämförs med digitala ritningar

För datainsamlingen använder de en autonom robot med ett ai-system för att skilja arkitektur från allt annat på bygget. Den scannar av omgivningen med lidar – där ett raster av laserpunkter mäter avståndet till olika objekt och ger en tredimensionell bild av omgivningen.

Roboten samlar samtidigt in panoramabilder och videomateriel. Med Scaled Robotics molnbaserade mjukvara kan en byggarbetsplats scannas av mycket snabbare, för att sedan jämföras med arkitekternas digitala ritning.

Och det spanska företagets 3d-modell visar avvikelser på ett enkelt sätt med färgkoder. Robotarna är redan ute i fält, bland annat hos AF Gruppen, Dura Vermeer i Nederländerna, och Kier samt Great Portland Estates i Storbritannien. Scaled Robotics planerar även för att ta sig ut bredare i byggsektorn via industripartnern Autodesk ADN och sin stora investerare PERI.