Hållbar industri

Roboten från Seaclear ska städa havsbottnarna

Foto: Fraunhofer center for Maritime Logistics and Services
Foto: Fraunhofer center for Maritime Logistics and Services

Plast i våra hav och sjöar är ett växande problem. Nu har ett nytt projekt sjösatts där ett system bestående av en kvartett autonoma robotar ska plocka upp skräpet.

Publicerad

Varje år hamnar runt 86 miljoner ton plastavfall i haven, och även om det har skrivits en hel del om enorma flytande skräpöar så är det som finns på ytan bara toppen av isberget – 90 procent sjunker till botten. Det EU-sponsrade Seaclear-projektet, som drivs av bland annat Fraunhoferinstitutet samt Münchens tekniska universitet, har utvecklats för att adressera problemet med hjälp av robotar.

Seaclear består av fyra robotfordon: en drönare, två undervattensrobotar (ROV:ar) samt ett ytfartyg. Det sistnämnda är ett slags moderskepp som dels via kabel ger ström till ROV:arna och dels kan processa vad dessa ser.

Systemet är tänkt att användas framför allt i kustlandskap där mycket av skräpet flyter från floder ut i havet. Så hur funkar det hela? Jo, den flygande drönaren samt en av undervattensfarkosterna används för att leta efter skräp. Om det förekommer skräp på ytan och i vattnet – finns det troligen mycket skräp på botten.

Därefter skickas den andra ROV:en ut. Den rör sig längs med botten och samlar in skräpet med en gripklo och ett slags sugklocka. Sedan lämnar det av fin fångst i en soptunna vid moderskeppet.

Ai och djupinlärning ska hjälpa systemet att hålla isär vad som exempelvis är skräp och vad som är en sjöstjärna, annat marint djurliv eller flora.

Tidiga tester har gjorts under våren i hamnen i Hamburg samt vid Dubrovniks kust. Utmaningarna i Hamburg är att få systemet att fungera utan att störa hamnverksamheten, samt att sikten är dålig i vattnet. Utanför Dubrovnik är vattnet klart men där finns i stället turister att ta hänsyn till.

Planen är att fortsätta försöken under sensommaren.

Ett annat plastrensar initiativ är The Ocean Cleanup. Deras mål är att få bort plasten från det stora skräpberg som flyter runt i Stilla Havet, mellan Hawaii och Kalifornien. Det beräknas vara tre gånger större än hela Sverige.