Industri

Odlad matstrupe skapad

Under 100 minuter tvättas och skakas cellerna bort från matstrupen från en död råtta. Resultatet blir en byggnadsställning som stamceller från benmärg kan växa på. Foto: Macchiarini med flera
Datortomografi visar att matstrupsdelen integrerats i mottagarens kropp. Den varken läcker eller har töjts ut. Foto: Karolinska institutet
Paolo Macchiarini. Foto: Staffan Larsson

En odlad matstrupe tillverkad med hjälp av stamceller och en stödstruktur. Den kan bli framtidens sätt att hjälpa hundratusentals människor som varje år drabbas av skador i matstrupen. Metoden har nyligen testats på råttor.

Publicerad

Cancer, yttre våld eller medfödda missbildningar. Orsakerna till att en patient behöver reparera matstrupen är många. I dag använder kirurgerna vävnad från patientens mage eller tarm. Enligt forskare vid Karolinska institutet handlar det om komplicerade operationer där en stor andel av patienterna aldrig får tillbaka en fullt fungerande matstrupe.

För att hjälpa patientgruppen utvecklas en ny metod att skapa en biologisk matstrupe. Basen är en struktur som beläggs med stamceller från benmärgen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här