Hållbar industri

Norskt företag vill miljardsatsa på fossilfritt stål – i Finland

Bild från ett traditionellt stålverk. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT
Bild från ett traditionellt stålverk. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Norska Blastr Green Steel har ingått en avsiktsförklaring med Fortum angående en stor investering för tillverkning av fossilfritt stål. Tillverkningen kan hamna i Ingå väster om Helsingfors.

Publicerad

Det norska företaget Blastr Green Steel har ingått en avsiktsförklaring med energiföretaget Fortum angående ett stålverk i Ingå i Finland. Den preliminära uppskattningen av värdet på investeringen är fyra miljarder euro.

I det planerade stålverket ska det produceras fossilfritt stål. I ett pressmeddelande skriver Blastr Green Steel att efterfrågan på grönt stål kommer att nå 50 miljoner ton år 2030. Det norska företaget grundades så sent som 2021 och har ännu inte någon egen produktion.  

Tanken är att byta ut koks och kol mot vätgas i framställningen samt att dra ner på koldioxidutsläppen genom hela produktionskedjan för att minska de sammantagna utsläppen, i en metod som enligt beskrivningen har likheter med svenska initiativet Hybrits teknik.

Målet för norska företaget är en fabrik som avger 95 procent mindre koldioxid än ett konventionellt stålverk.  

2,5 miljoner ton stål per år  

Avsiktsförklaringen är inte ett slutgiltigt investeringsbesked utan projektet och fabriken förhandlas fortfarande. Men om allt går igenom är planen att påbörja stålproduktion i Ingå i slutet av 2026.  

Enligt uppskattningar skulle stålverket sysselsätta 1 200 personer och kunna producera 2,5 miljoner ton stål varje år. Som jämförelse siktar svenska H2 Green Steel på en årlig produktion om 5 miljoner ton år 2030. Det stora svenska initativet Hybrit, som SSAB, LKAB och Vattenfall står bakom, ska i sin första demoanläggning tillverka 1,3 miljoner ton järnsvamp per år men målet är 24,2 miljoner ton per år 2050.

Fabriken planeras i Joddböle i Ingå där ett av Fortums gamla kolkraftverk finns. Fortum har tidigare sökt efter samarbetsparter till området för att kunna utveckla industrin där. 

Foto: Jonas Askergren
Foto: Jonas Askergren

Tanken är att järnpellets ska fungera som råvara för stålverket, dessa ska produceras i Norge och sedan fraktas till Ingå via sjövägen.  

– Finland är en perfekt plats för vårt projekt. Där finns ambitiösa utsläppsmål, stödjande och förutsägbara driftförhållanden för den gröna industrin, fossilfri energi och en högt kvalificerad arbetskraft. Ingå valdes på grund av dess högkvalitativa infrastruktur och tillgång till grön el. Dessutom möjliggör den isfria djuphavshamnen effektiv, koldioxidsnål logistik året runt och nära tillgång till den europeiska marknaden, säger Hans Fredrik Wittusen som är vd på Blastr Green Steel i pressmeddelandet