Hållbar industri

Laser skär sig in i folkhemmet

Kristina Stark
Laserskärning kräver varken dyra verktyg eller efterbehandling.
Einar Nermans klassiska solstickepojke med Ljusstaken Box Light.
Svenske Ola Wihlborg har formgivit lampan Rut, ovan, och vedkorgen och fatet till höger, båda med namnet Code.
Danska Louise Campbell har formgivit Prinsens stol.
Finsk inredning – äppelträdssängen från Attila Design.

Du hittar dem på Designtorget, i inredningsaffärer och på nätet - vackra funktionella ting som förgyller din vardag. Tekniken med laserskärning har tagit designervärlden med storm.

Publicerad

Laserns brännheta strålar kan styras för att skära fina detaljer i de flesta material. Rostfritt stål, sten, plexiglas, trä eller segelduk spelar ingen roll. Det vet varje tekniker inom tillverkningsindustrin.

Dessutom kräver laserskärning varken dyra verktyg eller efterbehandling, och är perfekt för mindre serier.

Det är egenskaper som, kombinerat med hög designfrihet, är precis vad som behövs för att skapa vackra, unika ting. Nu har tekniken upptäckts av designer världen över.

En av de första att ta till sig lasertekniken var inredningsföretaget Pluto Produkter i Västra Frölunda. Man lockades av möjligheten att kunna skära exakta detaljer utan att behöva dyra stansverktyg, och tillverkade sin första produkt för 13 år sedan. Då var företaget praktiskt taget ensamt om att använda tekniken.

- I dag tillverkar vi hundratals produkter med laserskärning. Det handlar om hängare, ljusstakar och servettställ, ja, i princip alla våra plåtprodukter, säger Hans Hallberg, som ansvarar för design- och produktutveckling på Pluto produkter.

- Med laserskärning har man inga startkostnader, och det går snabbt att gå från idé till tillverkning. Det är inte konstigt att tekniken har blivit väldigt populär.

En som hoppat på tåget under de senaste åren är industridesignern Kristina Stark, som väckt uppmärksamhet med sin funktionella ljusstake Box Light. Den är gjord för att ha en tändsticksask som en del av foten.

- Box Light var en mina första produkter som egen producent. Nu i augusti kom jag med ytterligare elva nya laserskurna produkter, säger Kristina Stark.

Att upptäcka fördelarna med laserskärning var inte svårt.

- Det ingår i yrket att veta vilka tekniker som är lämpliga att använda för att förverkliga olika typer av produkter. Laserskärning är väldigt bra när det krävs hög precision.

Om svenska designer hittills använt tekniken för att skapa mindre produkter i plåt och plexiglas, finns det konstnärer i våra grannländer som har skapat större ting.

Dit hör den laserskurna Prinsens stol, som har tagits fram av den danska formgivaren Louise Campbell. Tillverkad i svartpudrat stål, med en sits som är gjord i gummi och svart filt, väcker den ett habegär som det kostar 26?095 svenska kronor att stilla.

För den som alltid önskat att få sova bland äppelträd finns den laserskurna sängen Apple Tree Bed i aspträ från finska designbyrån Attila.

Sängen kostar dryga 60.000 kronor - utan madrass.