Länsstyrelsen säger nej till gruva i Kallak – igen

2017-12-01 07:28  
Länsstyrelsen säger nej till gruva i Kallak, igen. Foto: TT

Länsstyrelsen i Norrbotten säger ännu en gång nej till det brittiska gruvbolaget Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession i Kallak utanför Jokkmokk.

Frågan om en gruva i Kallak ligger för avgörande på regeringens bord, men enligt länsstyrelsens yttrande är en gruvetablering med kort livslängd varken samhällsekonomiskt eller miljömässigt försvarbar.

"Med tanke på att det samtidigt handlar om en verksamhet som kan medföra oåterkalleliga ingrepp i naturen och bestående påverkan på markanvändningen, så bör en bearbetningskoncession inte beviljas", säger länsråd Johan Antti i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen hänvisar dessutom till att rennäringen i området bör ha företräde. Tidigare i år uttryckte även Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet att bolagets ansökan om bearbetningskoncession inte tillräckligt belyser påverkan på världsarvsområdet Laponia, några mil bort.

Gruvplanerna i Kallak har genom åren kantats av protester. Två samebyar protesterar mot de mångåriga planerna. Sommaren 2013 försökte motståndare hindra företagets provborrningar genom att blockera vägen och kedja fast sig i fordon och andra föremål.

Mer om: Gruva

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer