Hållbar industri

Kirunagruvan testar trådlöst

LKAB börjar nu testa sitt nya trådlösa nät vid ett par av Kirunagruvans brytningsområden. Fullt utbyggt ska wlan-nätet täcka in alla vinklar och vrår i drygt 40 mil underjordiska gångar.

<p>Gruvan i Kiruna är rejält uppkopplad redan i dag, med fiberkablar dragna långt ner under jord. Men för att täcka in hela den enorma ytan under jord behövs också trådlösa förbindelser. Hittills har man dels litat till analog kommunikationsradio, dels till provisoriska wlan-nät. </p> <p>Nu bygger företaget ett fast nät, en ny trådlös infrastruktur för data, tal, bilder och video. När man ska in i en ort där det inte finns fiber, är det bara att dra kabel och koppla på en ny accesspunkt. Nätet kan då användas både för kommunikation med manuellt körda maskiner, som för fjärrstyrning av lastare och borriggar, samt för fjärrstyrd sprängning.</p> <p>Projektet drivs av LKAB:s it-avdelning på uppdrag av gruvan.</p> <p>Enligt Cisco, som levererar stora delar av det trådlösa nätet, rör det sig om ett av världens största wlan-nät i gruvmiljö. Fullt utbyggt blir det över 2 000 accesspunkter. I ett första steg görs nu ett pilotförsök i två till tre av gruvans cirka 30 brytningsområden.</p> <p>- Det är inga konstigheter utan ungefär ett sådant trådlöst nät som man har hemma. Skillnaden är att det blir storskaligt, det krävs många accesspunkter för att täcka väl under jord, säger konsulten Lars Byström,som arbetar som projektledare för LKAB-IT.</p> <p>Nätet är uppbyggt efter IEEE-standarden 802.11n. På sikt ska det även ersätta det analoga komradiosystemet.</p> <p>Men till en början är dess viktigaste uppgift att hålla reda på vem som befinner sig var i gruvan, genom ett nytt inpasseringssystem. Det ska se till att ingen personal är kvar i gruvan när man ska spränga, </p> <p>i annat fall måste sprängningen ställas in. En inställd sprängning innebär att LKAB går miste om tiotals miljoner i vinst.</p> <p>I framtiden kan övervakningspersonalen på kartor och ritningar även se var maskiner befinner sig. Systemet talar också om i vilken riktning ett fordon rört sig. </p> <p>I pilotförsöket används teknik från Aeroscout. Runt 50 anställda och 20 maskiner utrustas med tändsticksaskstora radiotaggar som sänder över wlan-nätet. Positionen bestäms i förhållande till accesspunkterna. För att få högre noggrannhet finns även sensorer som känner av taggarna. Det gör det möjligt att öka upplösningen, till exempel för att hålla reda på </p> <p>i vilken hylla i ett förråd en viss utrustning ligger. Inom kort tas beslut om utformningen av ett fullskaligt system.</p>

Malmen bryts som en skiva

  • Omsättning 2010: 28,5 miljarder kronor.
  • Rörelseresultat: 12 miljarder kronor.
  • Antal anställda: cirka 4 000.
  • Malmkroppen i Kiruna går flera kilometer ner genom gråberget som en lutande, 400 meter bred och 80 meter tjock skiva. Malmen bryts vid cirka 30 områden utefter hela bredden och lastas via ett system av gångar och schakt i gråberget.
     
  • Nu förbereds en ny huvudnivå, 1 365 meter under vad som en gång var toppen på berget Kiirunavaara. (Det motsvarar cirka 1 100 meter under marknivån i nuvarande Kiruna och drygt 600 meter under havsytan). Där kommer den första brytningen igång hösten 2012.