Grusmolnet gör maskinen smartare

2016-05-24 13:56  
Maskinerna i NCC:s grustäkter kommer att kopplas upp mot Microsofts molnlösning Azure Foto: NCC

NCC räknar med att kraftigt kunna sänka utsläppen av växthusgaser genom att koppla upp maskinerna i sina grustag.

Byggjätten NCC har som mål att sänka sina utsläpp av koldioxid till hälften fram till 2020. Ett steg på vägen är att effektivisera företagets drygt 260 grustäkter runt om i Norden.

Först ut är ett nytt dagbrott som anläggs i Gjölme i Norge. Genom att koppla upp alla grustagets maskiner mot Microsofts moln Azure och en smart algoritm ska företaget se till så att så lite energi som möjligt förbrukas i processen när berg förvandlas till grus i olika fraktioner.

Bakom den tekniska lösningen står teknikkonsulten Avanade som tidigare tagit fram liknande system för gruvindustrin. Enligt Avanades molnchef Anders Blom liknar den del av NCC som arbetar med grus till vägbyggen på pricken gruvindustrin.

I de gruvor som företaget arbetat med att koppla upp maskiner har det främst handlat om att optimera produktion och energiförbrukning. Men för NCC är det utsläpp av växthusgaser som står i fokus.

– Dit når vi genom att man kan mäta på de olika maskinerna och sammanställa det med hjälp av maskinlärning i molnet. Och sedan läsa ut vad som påverkar utfallet, säger Anders Blom.

Tidigare har det bara gått att se förbrukningen i efterhand och för alla maskiner tillsammans när fakturan från energileverantören kommer.

– Nu får man en nedbrytning per maskin och de som jobbar på en sådan här sajt kan göra förändringar och omedelbart få feedback på hur det påverkar energiförbrukningen, säger Anders Blom.

Det som påverkar energiförbrukningen är bland annat hur långt det är mellan olika maskiner, hur långa transportband som används och i vilken hastighet olika maskiner körs. Parametrarna påverkar också slitage på maskinerna. Informationen som samlas in kan dessutom användas för att planera underhållet på maskinerna.

I dag sker ofta en manuell genomgång för att optimera en anläggning när den dras i gång, men grustäkterna är enligt Anders Blom ofta långlivade och finns kvar i 20–30 år och många förändringar görs efter hand som brytningen pågår.

– Det gör att det är stor potential för att optimera kontinuerligt, säger Anders Blom.

 

Det här är en artikel från Digital Teknik, prenumerera här.

Testas i Norge

Hur mycket besparingar som kan göras genom optimeringen är inte klart och pilotprojektet som nu inleds i Gjölme i Norge är ett sätt att ta reda på det. En manuell optimering ger enligt Anders Blom på Avanade runt 10 procent lägre utsläpp.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer