Frankrike inför självtester för HIV

2014-12-02 08:54  

Självtester för att diagnostisera sjukdomen HIV börjar säljas i Frankrike nästa år.

Marisol Touraine, Frankrikes hälsominister, berättade på Internationella aidsdagen i dag att självtester för att undersöka om man bär på HIV-virus eller inte ska börja säljas på franska apotek den 1 juli nästa år.

Enligt tidningen Libération på nätet är syftet att få fler medborgare att undersöka sig, särskilt de som bor på långa avstånd från sjukhus och vårdcentraler.

Enligt ministern ska självtesterna ses som komplement till de ordinarie analyserna, och hon säger att en hjälptelefonlinje kommer att dra igång samtidigt för att följa upp och stötta enskilda individer.

Enligt tidigare planer skulle självtesterna införas redan i år, men kommersialiseringen har dröjt på grund av krav på certifiering. Enligt uppgift kan testerna bidra till 400 färre nya HIV-fall per år i Frankrike samtidigt som man tror att 4 000 smittade kan upptäckas.

Mer om: Hiv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer