Industri

Forskningsfusk ska få nytt system

Magdalena Fahlgren. Foto: Staffan Claesson
Lars Leijonborg, ordförande i KI:s styrelse, och Sten Heckscher som ska leda granskningen av institutet med anledningen av den så kallade Macchiarini-affären. Granskningen gäller vad som ägt rum inom Karolinska Institutet från det att kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades som gästprofessor 2010 fram till i dag. Foto: Maja Suslin/TT
Paolo Macchiarini under en presskonferens i Italien, 2010. Foto: TT/Lorenzo Galassi

Behöver Sverige ett nytt system för att utreda misstänkt forskningsfusk? En utredning tillsatt av regeringen jobbar intensivt med frågan. Fallet med KI-kirurgen Paolo Macchiarini gör frågan brännande aktuell.

Publicerad

I Sverige utreder lärosäten själva misstankar om forskningsfusk. Det har mött hård kritik, inte minst från Vetenskapsrådet som under många år drivit frågan för att få till en förändring.

Efter SVT:s dokumentär om KI-kirurgen Paolo Macchiarini som opererade in luftstrupar har det nuvarande systemet hamnat i strålkastarljuset. Macchiarini anmäldes för forskningsfusk men friades i augusti av KI:s rektor Anders Hamsten, trots att en utomstående utredare kommit fram till att han borde dömas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här