Att läkemedel är en marknad vars lönsamhet inte visar några tecken på avmattning vittnar framgångarna i Vara, Göteborg och Stockholm om just nu.
Här finns nämligen fabriker som tillverkar läkemedelsfabriker.Emtunga/Pharmadul, med 300 anställda ökade omsättningen 100 procent det senaste året och den är nu uppe i en miljard kronor.
Det är världens storaläkemedelsföretag som står på kundlistan: Merck, Lilly, Pharmacia och Astrazeneca. Man jobbar åt Kinas största medicintillverkare, NCPC samt åt Jemens största, Jedco. Och ny på kundlistan är göteborgska Vitro Life som ska ha fram en fabrik till Denver i USA.
Här tillverkas fabriker som producerar penicillin, blodplasma, insulin, cellgifter, magsårsmedicinen Losec, vaccin, material för vidareförädling som genmodifierade proteiner.
Man har byggt fabriker i Kina, Pakistan, Egypten, Ryssland, Jemen, Etiopien och Filipinerna. På senare år har man även byggt i Sverige, Danmark samt USA.
Bara sedan årskiftet har det ramlat in beställningar på tre fabriker med ett samlat ordervärde för företaget på 350 miljoner kronor. Och det står
ytterligare 40 projekt på kö. Emtunga är ett känt varumärke,
inte minst på bränsletankar. Företagets historia löper sig ända till åren efter andra världskriget då Bertil Gustafsson i byn Emtunga utanför Vara startade en mekanisk verkstad. Han jobbade mycket med industrihallar av stål.
Företaget blev känt i vida kretsar för sitt samarbete med Christer Erikssons Consafe och metoden att inreda bostäder i stålcontainrar för oljeplattformsarbetare på Nordsjön.
I samband med Consafekraschen i mitten på 1980-talet utvecklade man tillsammans med Pharmadul ett nytt ben att stå på. Det var att för läkemedelsföretag bygga processindustrier i moduler, även de inredda i containrar.
För att snabbt kunna kommaigång med läkemedelstillverkning i tredje världen bygger man alltså upp produktionsenheterna i moduler i Sverige, monterar ihop dem och provkör anläggningen innan den skeppas till Indien, Kina eller Jemen.
Det var en lysande affär och företaget har levererat cirka 40 fabriker sedan dess. På senare tid har läkemedelsföretagen kommit underfund med att samma metod att bygga läkemedelsfabriker är minst lika intressant i i-länder.
- Läkemedelsföretagen gillarvårt modulkoncept eftersom de på det här sättet vinner värdefull tid för att komma igång med sin produktion, de kan alltså snabbare börja tjäna pengar på sina produkter, förklarar marknadschef Klas Wallin på Emtunga. Etableringen av ett läkemedel tar mycket lång tid med forskning, patent, produktionsutveckling, myndigheter med mera. Därför är varje form av tidsvinst guld värd för dem.
Klas Wallin berättar att Emtunga-metoden att bygga läkemedelsfabriker i tredje världen gör det möjligt att komma igång tre år tidigare än om man använt konventionella metoder och byggt fabriken på plats.
Men nu har bland annat amerikanska företag räknat ut att de i i-länderna sparar 18 månader om de bygger sina fabriker i moduler i Sverige. Och då blir vinsten ännu större eftersom de får längre tid på sig att sälja den färdiga medicinen.
- Vi är numera "Preferred Vendor", alltså rekommenderad underleverantör och har därmed skrivit ramavtal med amerikanska Merck, världens näst största läkemedelsföretag, säger Klas Wallin.
Uppenbarligen har amerikanerna tänkt sig ett långvarigt samarbete. Man har för närvarande beställt två fabriker. Och skickar ett 20-tal medarbetare för att övervaka fabriksbygget.
Han har därför snabbt och lätt ställt i ordning ett kontor åt dem på ett sätt som är naturligt för Emtunga, i moduler. Plats har man eftersom man hyr in sig där en gång i tiden världens största båtar tillverkades.
Sedan sju år har företaget en snabbt växande verksamhet i gamla Arendalsvarvet i Göteborg. Det är en idealisk anläggning för läkemedelsfabriksfabriken.
Här förfogar man över en väldig hall på 17 000 kvadratmeter med en takhöjd under traverskrok på 30 meter. Och till kaj har man bara 200 meter.
Hur kommer det sig att man har klarat sig så bra i konkurrensen med den övriga världen att bygga läkemedelsfabriker?
- Amerikanerna hittade inga lokala producenter som kunde göra samma jobb mer kostnadseffektivt än vi, berättar Klas Wallin. Men så har vi också ett viss försprång vad gäller metoden att bygga modulfabriker.
Han kan peka tillbaka på 25 års erfarenheter. Vem det var som kom på den lysande idén att inreda bostäder i stålcontainrar, Shell, Philips, Emtunga eller möjligtvis Consafe har historikerna ännu inte utrett.
Nöden tvingade fram lösningen eftersom träbaracker brann ner på en oljeplattform på Ekofiskfältet. Brand bör man ju helst undvika på en dylik plats. Emtunga övertygade Christer Eriksson om sin förträfflighet och blev också huvudleverantör. Även efter Consafekraschen har Emtunga framgångsrikt utvecklat produkten. Man började med 6 meter långa containrar och idag bygger man moduler som är drygt dubbelt så långa. Och kunderna är alla världens off-shore-företag.
Men ingen gång under alla dessa 25 år har förutsättningarna varit så goda som just nu. Med oljepriset i topp och högsta noteringar på dollarn är också efterfrågan på bostadsenheter till off-shore större än någonsin.
- Det finns stora likheter i produktionen av läkemedelsmoduler och off-shore-enheter, förklarar Klas Wallin. De ska vara gastäta, de involverar licenssvetsning, stora rörsystem och omfattande styr- och reglerteknik.
Eftersom man expanderar så kraftigt inom båda områdena får man lägga ut en hel del jobb på underleverantörer samtidigt som man jagar mer personal, konstruktörer, vvs- och elingenjörer och erfarna projektledare.
Företaget har även ett tredje ben att stå på. Det är att leverera basstationer för telekomindustrin. Även där är tekniken inredd i en stålcontainer. Och leveranserna omfattar många hundra enheter för att snabbt bygga upp trådlösa telenät för hela nationer som exempelvis Brasilien.