Hållbar industri

Elon Musk: Tesla bot ska utföra tungt och tråkigt arbete

Skärmbild från Teslas presentation via Youtube under Tesla AI. Foto: Tesla/Youtube
Skärmbild från Teslas presentation via Youtube under Tesla AI. Foto: Tesla/Youtube

Teslas delvis självkörande bilar är bara början. Nästa år presenteras "Tesla Bot", en humanoid robot som ska kunna hjälpa till med tungt och tråkigt arbete.

Publicerad

Utspelet gjordes under ”AI-dagen”, där företaget presenterade sitt arbete kring artificiell intelligens, alltså tänkande maskiner.

Med hundratusentals delvis självkörande fordon på gatorna är Tesla redan ett av världens största robotföretag, enligt Musk. Han beskriver det som naturligt att börja bygga en människoliknande apparat med samma självgående teknik som bilarna.

Tesla Bot ska inte vara ”superdyr”, lovar Musk, utan kunna tillverkas i stora upplagor. Dylika robotar kan enligt Tesla få en viktig ekonomisk roll i många länder med underskott på arbetskraft för monotont manuellt arbete.

Simulera hjärna

Om maskinens förmågor säger Musk så här:

– Du kan prata med den, och säga: ”Plocka upp den där bulten, skruva dit den på bilen med skiftnyckeln”. Det ska den klara.

Robotarna ska ingå i samma superdatorsystem som bilarna redan använder, där maskinerna kan lära av varandra via centrala servrar.

”Det klarar en triljon (10 upphöjt till 18) flyttalsoperationer per sekund, tillräckligt för att simulera en mänsklig hjärna”, skriver Musk på Twitter om den internt utvecklade superdator, kallad Dojo, som Tesla ska använda. Läs mer om Tesla Dojo i Ny Tekniks genomgång här.

En prototyp ska visas upp nästa år, heter det. Men Musk är ökänd som stor tidsoptimist när det gäller löften om framtida produkter.

Kan övermannas

Vad gäller ai i stort har den omskrivne entreprenören ofta manat till reglering, och varnat att otyglad teknik kan komma att vända sig emot oss.

I en intervju med poddprofilen Joe Rogan häromåret sade Musk att världens politiker ändå inte lyssnar, och att vi helt enkelt får hoppas att framtidens robotar är snälla mot oss.

Tesla Bot designas därmed för att vara ”trevlig”, säger Musk nu. Men tillägger:

– Vi bygger den så att på en mekanisk, fysisk nivå, så kan du springa ifrån den. Och troligen övermanna den.

– Förhoppningsvis ska det inte bli aktuellt, men man vet aldrig.