Hållbar industri

Drönare levererade till oljeplattform – 10 mil från kusten

Ett genombrott. Det kallar Nordic Unmanned sin flygning där en drönare levererade komponenter till en oljeplattform tio mil utanför den norska kusten.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

När det kommer till imponerande ingenjörskonst står havsbaserade oljeplattformar högt upp. Längs med den norska kusten står de som ett koppel och är inte bara häftiga rent tekniskt – de spelar en vital del i världsekonomin.

Men det finns en baksida med att vara placerad ute på Nordsjön – och det är att väderförhållandena ofta är tuffa. Så för att underhålla personal och rigg krävs det en hel del avancerad logistik.

De olika oljebolagen som äger riggarna kör i skytteltrafik med helikoptrar och årligen flygs miljontals passagerare ut och i land – för att inte räkna med all övrig utrustning som behövs.

Därtill är flygningarna inte några turistaktiga helikopterturer, för att få jobb på en oljeplattform krävs det en gedigen säkerhetsutbildning, där krasch i havet utgör en av övningarna.

I takt med att obemannade farkoster ständigt blir bättre har intresset för dem ökat från plattformsägarna. För vem skulle inte tacka ja till att få billigare transporter som inte kräver personal?

Ett företag som har specialiserat sig mot den här typen av jobb är Nordic Unmanned och nu meddelar bolaget att de har nått en milstolpe. Detta då de genomförde ett test med en Camcopter S-100 som flög från Mongstad i Vestland till oljeplattformen Troll A, ett avstånd på 100 km.

Drönaren av märket Schiebel väger 110 kg, har en maxhastighet på 220 km/h, klarar av att flyga upp på en höjd av 5 500 meter samt ska kunna flyga i åtta timmar.

Lastkapaciteten är på 50 kilo och med ombord fanns några 3d-utskrivna komponenter. Drönaren är inte eldriven utan drivs med fossilt bränsle. Enligt företaget har en resa som denna 55 gånger lägre koldioxidavtryck jämfört med om leveransen skett på traditionellt vis, det vill säga med helikopter eller båt.

Utöver att leverera varorna till Troll A passade drönaren även på att göra en visuell inspektion av plattformen, samt genomförde en simulerad eftersökningsövning med Troll A:s räddningstjänst.

– Det här är inledningen av ett nytt kapitel när det kommer till obemannad logistik. Tekniken är beprövad och robust nog för att implementera i större skala. Den reducerar risken och miljöavtrycket drastiskt, säger Pål Kristensen, ansvarig för logistik och robotisering på Nordic Unmanned i ett uttalande.

Uppdatering: I en tidigare version fick drönarmodellen fel namn.