Hållbar industri

Drar till skogs på trådlöst uppdrag

Så samlas driftsstatistiken (klicka för större bild). Fakta: Helen Ahlbom. Grafik: Hedvig Herlin.
Numera krävs mer dataspelsfärdighet än styrka för att fälla träd. Foto: Svanthe Harström
Skotaren som kör ut virket till vägen väger 20 ton och kan lasta lika mycket. Foto: Svanthe Harström
"Att få rätt virkestyp, med rätt längder och dimensioner till rätt ställe är en logistisk utmaning", säger Magnus Wikström, produktionschef för Medelpad på SCA. Foto: Svanthe Harström
”Kör till Iggesund i stället” - ibland får lastbilsförare Karl-Erik Lodin uppdraget per sms i stället. Foto: Svanthe Harström

363 skogsmaskiner och 150 timmerbilar byter information via trådlöst bredband. Det betyder ökad effektivitet, kundanpassad avverkning, och lägre bränsleåtgång.

Publicerad

Mitt inne i skogen, i Vrångtjärn, fem mil sydväst om Sundsvall, står John Bylund. Han har just stannat sin skördare för att byta sågkedja. Det tar inte ens en halv minut. Nästan lika snabbt tar han ner en tall och kapar upp stammen med skördaren. Under en minut.

Betydligt längre tid tog det tidigare för SCA att skicka arbetsdirektiven till John Bylund och hans kolleger. I uppdragen ingick flera data­tunga delar. Dels en ständigt uppdaterad, detaljrik karta över skogsbeståndet. Dels de dagsaktuella priserna för olika virkestyper, längder och dimensioner.

– Ibland var vi tvungna att köra ut 10–15 mil med en papperskarta och så småningom ett usb-minne, säger Magnus Wikström, produktionschef för Medelpads förvaltning på SCA.

Nu skickas den datatunga informationen snabbt via Net1:s mobilnät, som klarar att överföra stora datamängder även i glesbygd.

På sin dataskärm i maskinhytten har John Bylund numera en karta med avverkningsområdet markerat och detaljer om vilka virkestyper, längder och dimensioner som kunderna efterfrågar. Så om SCA plötsligt får en ovanlig virkesbeställning från en kund i Japan – ett specifikt granvirke i längder på 5,20 meter – skulle John Bylund kunna ta ner lämpliga träd för transport ner till Tunadals sågverk i Sundsvall samma dag.

SCA har hittills installerat bredbandsmodem och sin egen programvara i 363 skogsmaskiner, en investering på 2,5 miljon kronor.

Skogsmaskinerna kommunicerar även sinsemellan via bredbandet. Skotaren, som hämtar det färdigkapade virket från skogen ut till vägen, vet precis var skördaren har rört sig tidigare under dagen.

Skotarföraren Kjell-Arne Eriksson kan se spåren efter John Bylund på sin uppkopplade dator. Alla maskiner har en gps, som automatiskt gör en positioneringsmarkering på kartan var femte minut.

– Det kan vara bra när det har snöat, för då kan virkeshögarna vara svåra att se, säger Kjell-Arne Eriksson.

Skördaren och skotaren skickar varje dag tillbaka detaljerade uppgifter till SCA. Bland annat uppgifter om vad som avverkats i skogen och var, och var virkesbuntarna placerats utmed vägen för vidare transport med någon av de 150 timmerbilarna.

– På så sätt kan vi automatiskt uppdatera våra produktionslager i skogen och vid vägkanten, säger Magnus Wikström.

En annan stor fördel med det nya systemet är möjligheten till fjärrsupport. Numera kan de flesta fel på dataöverföringen skötas från ett enda ställe. Det betyder att resorna för att fixa felen minskat med 7 000 mil om året, samtidigt som skogsmaskinernas drifttimmar har ökat.

SCA betonar även att kvaliteten i naturvårdsarbetet har ökat. Med ett mer detaljerat kartstöd kan maskin­förarna lättare undvika onödig miljöpåverkan.

Magnus Bergman, teknisk chef på SCA, uppskattar att effektiviteten i hela avverkningsarbetet har ökat med 10 procent tack vare den nya uppkopplingen.

Uppkopplade maskiner är framtiden för mobilbranschen. Ericsson tror att 50 miljarder prylar kommer att vara uppkopplade år 2020. Branschen talar om m2m, machine to machine.

SCA är en av föregångarna. Ökad effektivitet med lägre bränsleåtgång, bättre naturvård och kundanpassad avverkning har varit huvudmotiven för SCA:s satsning på trådlös överföring av hela sin digitaliserade informationskedja.

I skogsbranschen talas det redan om nästa steg: att styra förarlösa maskiner i skogen via trådlös kommunikation. Sådan forskning har påbörjats på skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk.

– Ja, varför inte? Men det dröjer nog väldigt länge innan vi ser några förarlösa maskiner här i Vrångtjärn, säger Magnus Wikström.

Fixar det rätta virket

  • Net 1 har ett nät som täcker 95 procent av Sveriges yta och erbjuder turbo-3g-hastighet. Systemet baseras på en annan standard, cdma, än övriga svenska nät och använder frekvensområdet 450 MHz, som tidigare användes för nmt-nätet.
  • SCA Skogsindustriprodukter anlitar 150 entreprenörer, som tillsammans har 363 skogsmaskiner och 150 lastbilar.
     
  • Uppdraget är att försörja SCA:s åtta sågverk, tre pappersbruk och ett massabruk med rätt virke av rätt längd och rätt diameter i rätt tid.
     
  • Bara till Tunadals sågverk i Sundsvall kommer 200 lastbilar med 40 ton timmer varje dag.