Industri
Diagnos medan du sover
Sov med en syremätare på fingret och vakna med en diagnos. Göteborgsforskare har utvecklat algoritmen som upptäcker risken för hjärtproblem medan du sover.
Finns det förändringar i hjärtat eller blodkärl som ökar risken för hjärtattack eller stroke, och som behöver behandlas? Det kan en nyutvecklad svensk mätteknik hjälpa ge svar på. I en pilotstudie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg identifierades över 80 procent av högriskpatienterna med en enkel och riskfri metod. Allt som behövdes var en syremätare och en ny beräkningsmodell (algoritm).
Algoritmen viktar parametrar som kan mätas med klämman på fingret; syremättnad, kärlstyvhet, pulsacceleration samt samspelet mellan hjärta och andningen.
– Vi sammanväger komponenterna i en modell för att kunna mäta hur stor risk patienten löper att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Vi tror att patientens mätvärden återspeglar risken på ett lika bra eller bättre sätt än individens riskfaktorer som finns ”på papperet”, säger Ludger Grote, docent på Centrum för Sömn- och Vakenhetsstörningar vid Sahlgrenska akademin och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Forskarlaget bakom tekniken utvecklar nu en prototyp som ska gå att använda i sjukvården. För när högriskpatienter väl är identifierade kan behandling sättas in. Och det behöver inte alltid vara medicin; viktnedgång och motion kan vara väl så bra. Forskarna hoppas också att tekniken ska komma väl till pass för att utvärdera effekten av behandlingen.
Den nu genomförda pilotstudien omfattade 148 patienter. För att bekräfta resultatet har en större studie påbörjats.
Forskarnas teknik och resultatet av pilotstudien publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Chest.