Industri

Delar av KI-styrelsen byts ut

Foto: Newspressphoto
Foto: Newspressphoto
Karolinska institutet Foto: TT
Karolinska institutet Foto: TT

Regeringen byter ut delar av Karolinska institutets styrelse. Beslutet är en direkt följd av turerna kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini och hans forskning med konstgjorda luftstrupar.

Publicerad

(Artikeln har uppdaterats)

Styrelsen för Karolinska institutet är i stort behov av "förnyelse". Det anser regeringen som på torsdagen beslutade att ge en nomineringsgrupp i uppdrag att byta ut ett antal ledamöter i styrelsen, det så kallade konsistoriet.

”Jag ser mycket allvarligt på det som framkommit om vad som har hänt vid KI. För att ett högt förtroende för verksamheten ska kunna återskapas är därför den här förnyelsen av styrelsen nödvändig”, skriver Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

Exakt hur många eller vilka av de nuvarande styrelseledamöterna som får gå avgörs av nomineringsgruppen, även om beslutet fattas av regeringen. Nomineringsgruppens förslag ska redovisas senast den 1 april.

Den nuvarande styrelsen, med ordförande Lars Leijonborg i spetsen, har kritiserats för dess hantering av anklagelserna mot Paolo Macchiarini och hans forskning kring konstgjorda luftstrupar. Som en följd av denna forskning har institutets rektor, dekanus samt rektorsråd redan avgått.

Lars Leijonborg vill inte ge någon längre kommentar till regeringens beslut.

– Jag har ingen annan kommentar än att det är viktigt att komma ihåg styrelsens mandat, att styrelsen inte får lägga sig i forskningsfrågor, säger han till TT direkt efter beskedet.

Gilla Ny Teknik på Facebook