Danska polisen bygger ut dna-register

2007-09-17 13:51  

Den danska polisen har fått tillgång till ett register som omfattar blodprov från nära två miljoner danskar. Följden av detta blir att polisen på längre sikt även kommer att få tillgång till ett dna-register med uppgifter om genetiska data hos samtliga danskar.

2012 kommer alla danskar under 30 år att finnas med i registret som växer hela tiden. Registret bygger på PKU-uppgifter, det vill säga blodprov som har samlats in från alla nyfödda.

Polisen kan endast få tillstånd att använda sig av registret via domstolsbeslut, skriver Berlingske Tidene. Sedan 2001 har detta skett 15-20 gånger och samtliga för att identifiera offer vid olyckor och där våld har förekommit. Polisen ska också kunna få tillgång till blodprov från kriminella efter att domstol beslutat om detta.

I Sverige har tre miljoner blodprov samlats in från nyfödda under de senaste 30 åren. Men här skyddas proverna i PKU-registret av biobankslagen och de får enbart användas i forskningssyfte.

Marie Feuk

Mer om: Biobanker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer