Industri

Coronaviruset får Atlas Copco att stänga fabrik i Kina

Utbrottet av coronaviruset har fått flera svenska företag att ändra sina policyer för resor till och från Kina. Foto: Chinatopix/AP
Utbrottet av coronaviruset har fått flera svenska företag att ändra sina policyer för resor till och från Kina. Foto: Chinatopix/AP

Coronaviruset har fått flera svenska storföretag att agera i Kina för att hindra eventuell smittspridning. ”Vi stänger en fabrik ytterligare en vecka längre än vad vi hade planerat för”, säger Atlas Copcos vd Mats Rahmström till TT.

Publicerad

Flera är de svenska storbolagen som påverkas av virusutbrottet i Kina. Klädjätten H&M och Volvo Cars har stoppat alla resor från Sverige till Kina, Volvo Cars med vissa få undantag. Lastbilstillverkaren Volvo tillåter endast resor som efter godkännanden i flera led, bland annat från värden i Kina, anses affärskritiska. Sådana resor ska planeras i samråd med koncernens säkerhetsavdelning, rapporterar Dagens industri och Svenska Dagbladet.

Undersöker personalen

Verkstadsjätten Atlas Copco har runt 6 000 anställda i Kina och är en stor och viktig marknad för bolagets finanser. Personalen har nyårsledigt i dagarna så verksamheten går nu på sparlåga i vilket fall, men utöver det kommer bolaget att stänga en fabrik ytterligare en vecka.

– Sedan när de kommer tillbaka hem från nyårsfirandet kommer vi att screena alla anställda, så att de inte kommer hem med feber, så att vi kan hjälpa till med det, säger Mats Rahmström.

Han berättar att företagets kriskommitté är aktiverad och att man har dagliga möten med alla chefer i Kina. Även kunder och leverantörer i Kina agerar ungefär på liknande sätt, enligt Rahmström som än så länge inte har någon uppskattning om hur mycket det här kostar i pengar.

Karantän

Flera av företagen har infört en karantänsregel för anställda som kommer hem från en resa i Kina. Dessa ska arbeta hemifrån under 14 dagar efter hemkomsten.

AB Volvo har just nu ingen som befinner sig på resa i Kina.

– Nej, det ska väldigt mycket till för att en resa ska anses affärskritisk i det här läget. Våra medarbetares hälsa och deras familjer är vår högsta prioritet just nu, säger Claes Eliasson på Volvos pressavdelning till Svd.

H&M har stängt 45 av sina butiker i Kina och medarbetarna får vara hemma med bibehållen lön.