Hållbar industri

Bosch slänger slipsen – ska bli bäst i världen på iot

Michael Bolle, teknik- och digitaliseringschef på Bosch samt vd Volkmar Denner under en frågestund ledd av kommunikationschefen Christof Ehrhart. Foto: Johan Kristensson
Michael Bolle, teknik- och digitaliseringschef på Bosch samt vd Volkmar Denner under en frågestund ledd av kommunikationschefen Christof Ehrhart. Foto: Johan Kristensson

Bosch vill bli bäst i världen på internet of things, iot. Det har även krävt en kulturell förändring av det uråldriga företaget. Vd Volkmar Denner har till exempel kastat slipsen.

Publicerad

Att förändra ett företag grundat 1886 låter sig inte göras i en handvändning. Kanske gäller detta särskilt traditionstyngda tyska ingenjörsbolag.

Under den sjätte upplagan av Bosch Connected World i Berlin visade vd Volkmar Denner bilder från tidigare år. När han kom till 2016 uppmärksammade han de tusentals åhörarna om att han inte längre hade någon slips på sig.

– Det är en stor sak för ett företag som Bosch och visar på en kulturell förändring. Vi förändrade vårt beteende och plötsligt började hela organisationen att förändras, sa Volkmar Denner.

Frågan är om den förändringsbenägenheten är tillräcklig för att nå målet att bli världsledande på iot. Marknaden utvecklas snabbt just nu, allt fler av våra prylar kopplas upp. I fjol sålde Bosch 52 miljoner uppkopplingsbara produkter, en ökning med en tredjedel jämfört med året innan. Hittills har företaget kopplat upp 10 miljoner prylar från olika tillverkare.

5g – en viktig möjliggörare

Bosch har fått flera viktiga grundstenar på plats som möjliggör fortsatt utveckling, inte minst en molntjänst. En annan viktig möjliggörare är 5g som ska ge den bandbredd och korta svarstid som krävs när allt fler prylar ansluts. Men 5g kan inte Bosch lösa på egen hand. På den punkten är dock Tyskland hopplöst efter andra länder, konstaterade Volkmar Denner under en frågestund efter hans föredrag.

– Vi måste hinna ifatt. Om du ska bygga ett hus köper du en bit mark och förväntar dig att vatten och el ska gå att ansluta sig till. Du ska inte behöva borra en brunn för att kunna bo där. Samma sak måste gälla inom digitaliseringen, sa han.

På frågan vilket exempel som för honom tydligast visat nyttan med iot gav han ett han själv beskrev som "förvånande".

– Jag bor i ett gammalt hus. När vi flyttade in hade det redan ett gammalt men professionellt larmsystem från Bosch installerat. Det var väldigt säkert men förmodligen också väldigt dyrt. I dag är ett hemlarm mycket billigare. Det är trådlöst och du kan omprogrammera det med hjälp av din telefon. Tidigare krävdes någon som kunde programmera för att göra det. Det är den mest imponerande skillnaden, sa han och påpekade samtidigt att larmet knappast utgör det iot-exempel med störst genomslag för Bosch.

Bosch jobbar på flera nya funktioner tänkta att underlätta livet, inte minst för bilförare. Tillsammans med Siemens utvecklas en tjänst som gör det möjligt för bilen att betala parkeringsavgiften på egen hand. Uppkopplade fordon ska automatiskt kunna kommunicera med närliggande parkeringsgarage och förhandla fram de bästa villkoren. En liknande tjänst för elbilsladdning utvecklas också, där tillgången till laddstationer och förnybar el styr prissättningen.

När Bosch nu vill fortsätta sin iot-resa handlar det även om att förbättra tilliten till att datan lagras säkert. Vi påminns nästan dagligen om riskerna med att känslig information lagras i molntjänster.

– Jag är optimistisk inför att vi hittar ett angreppssätt för att ta den digitala tilliten till nästa nivå, sa Michael Bolle, Boschs teknik- och digitaliseringschef.