Industri

Avslöjar fusk med värdefull manukahonung

Statistikmodellen visar skillnad på manuka och annan honung. Foto: Karl Speer

Med en kombination av markörer och statistik har nu tyska livsmedelskemister tagit fram en metod att skilja den medicinskt värdefulla manukahonungen från mängder av falska plagiat.

Publicerad

Manukahonung är sedan länge känd för sina sårläkande egenskaper, och betingar ett pris som ligger långt över andra honungssorter. Honungen produceras av bin som suger nektar från det nyazeeländska teträdet, leptospermum scoparium, en växt som endast finns i Nya Zeeland och södra Australien.

Den antibakteriella verkan i honungen kommer från ämnet metylglyoxal, MGO, och ytterligare några andra ingredienser. Honungen används i många medicinska tillämpningar. Det är därför mycket viktigt att veta att den honung som säljs som manuka verkligen är äkta.

För det höga priset lockar naturligtvis förfalskare att sälja icke äkta manukahonung som äkta. Nya Zeeland producerar 1700 ton manukahonung om året, men globalt säljs varje år över 10000 ton honung med beteckningen.

Honung som blandats ut med exempelvis sirap är lätt att avslöja. Men det finns andra sorter, exempelvis kanukahohung som också produceras i Nya Zeeland, är mycket svår att skilja från manuka genom mikroskopisk pollenanalys, eftersom manuka och kanukapollen knappt skiljer sig åt.

Inte heller analys av MGO-innehållet är en säker metod, eftersom MGO ibland har tillförts på konstgjord väg.

Nya Zeeländska regeringen gav livsmedelsforskare vid tekniska universitetet i Dresden i uppdrag att ta fram en metod att skilja falsk manukahonung från äkta. Professor Karl Speer utvecklade en unik metod att se skillnaden.

Hans grupp undersökte de flyktiga aromatiska substanserna, liksom de ickeflyktiga som påverkar färg och smak samt förekomsten av markörer som är utmärkande för olika honungssorter. När enbart markörerna inte räcker för att avgöra renheten i honungen tog Dresdenforskarna fram en statistikmodell som gör det möjligt att skilja olika sorters manuka-kanukablandningar.

Forskningsresultaten har offentliggjorts i Journal of Agricultural and Food Chemistry.


Följ Ny Teknik på Facebook!