Industri

Avslöjar fusk med värdefull manukahonung

Statistikmodellen visar skillnad på manuka och annan honung. Foto: Karl Speer

Med en kombination av markörer och statistik har nu tyska livsmedelskemister tagit fram en metod att skilja den medicinskt värdefulla manukahonungen från mängder av falska plagiat.

Publicerad

Manukahonung är sedan länge känd för sina sårläkande egenskaper, och betingar ett pris som ligger långt över andra honungssorter. Honungen produceras av bin som suger nektar från det nyazeeländska teträdet, leptospermum scoparium, en växt som endast finns i Nya Zeeland och södra Australien.

Den antibakteriella verkan i honungen kommer från ämnet metylglyoxal, MGO, och ytterligare några andra ingredienser. Honungen används i många medicinska tillämpningar. Det är därför mycket viktigt att veta att den honung som säljs som manuka verkligen är äkta.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här