HÅLLBAR INDUSTRI
Uppstickare vill få svenskar att äta alger – odlade på Västkusten
Höstens utsådd förbereds: Nordic Seafarm lägger ut odlingslinor på riggen i Kosterhavet. Till våren väntas en skörd på 80-90 ton.
Tommy Harnesk
I Asien har man ätit alger och sjögräs i tusentals år. Nu vill startupen Nordic Seafarm få svenska konsumenter att ta klivet med hjälp alger i korv, burgare och knäckebröd och skalar upp kommersiell odling på Västkusten. Ny Teknik följde med ut på höstsådd.
Odlingsriggen ligger en halvtimmes båtfärd ut i Västkustens skärgård. Här är Nordic Seafarm idogt sysselsatta med att förbereda höstens utsådd: kilometervis med linor läggs ut över grova trossar, som hänger mellan flytbojar i vattnet.
Under sommaren har man odlat utsädet – sporer från ätliga alger – på nylonsnören i ett laboratorium. Nästa steg blir att lägga ut snörena över linorna, och låta algerna växa till sig över vintern. Odlingssäsongen är från september till april.