Storsatsning på svensk 3d-utskrift för rymdindustrin

2018-06-20 11:08  

Med GKN Aerospace som huvudpartner, ska Högskolan Väst starta Projekt Spacelab: ett samverkansprojekt som fokuserar på additiv tillverkning i metall för rymdindustrin.

Projekt Spacelab har beviljats närmare tio miljoner kronor från EU, genom Tillväxtverket, och kommer att fokusera på additiv tillverkning för rymdindustrin.

– I och med detta har vi totalt närmare 25 miljoner kronor i projektbudgeten, vilket innebär kraftigt förbättrade förutsättningar för ett tekniklyft i regionen. Det ger oss möjlighet att bygga upp infrastruktur, köpa karaktäriseringsutrustning och anställa forskare. Vi hoppas kunna nyanställa tre personer under det närmaste året, säger projektledaren Per Nylén, professor vid Högskolan Väst och ansvarig för forskningen inom produktionsteknik.

GKN Aerospace är huvudpartner för projektets genomförande, med ett stöd på sex miljoner i form av arbetsinsats. Därtill kommer högskolan att bjuda in andra företag, som är intresserade av utveckling av ny teknologi för rymdapplikationer.

– Vi hoppas på ett tiotal deltagande företag, och ska förhoppningsvis sätta upp demonstratorer hos flera av dem. Översiktligt kan man säga att projektet består av två delar: För det första att bygga upp en infrastruktur för materialkaraktärisering av komponenter tillverkade genom AM i metall. För det andra att genomföra demonstratorprojekt tillsammans med företagen, ta fram testkomponenter och prototyper, och utvärdera om de håller måttet för rymdapplikationer, säger Per Nylén.

Läs mer: Satelliter från Esrange – så ska basen byggas ut

Även viss efterbearbetning och andra kompletterande uppgifter kommer att genomföras ute hos de deltagande företagen, men primärt ska verksamheten bedrivas på högskolans Produktionstekniska Centrum i Trollhättan.

Projektets syfte är att bidra till en långsiktig tillväxt inom rymdindustrin.

– Och additiv tillverkning är en central teknologi för denna industri. Svensk flyg- och rymdindustri har under många år varit framgångsrik, men den internationella konkurrensen hårdnar genom ökade möjligheter till utlokaliserad produktion. För att behålla en ledande position inom tillverkningsindustri för transport och rymdindustri är därför teknisk utveckling och kvalitet i världsklass absolut avgörande, säger Per Nylén.

Läs mer: Så ska Sverige ta täten i 3d-printing i metall

AM i metall är redan ett starkt forskningsområde för Högskolan Väst. Högskolan har, tillsammans med Chalmers och Swerea IVF, tagit initiativ till att skapa en nationell arena för ämnet.

– Spacelab-projektet ligger väl i linje med den utveckling vi redan påbörjat, där vi snabbt implementerar och utvecklar de forskningsresultat vi gemensamt får fram för en omedelbar utveckling av industrin, säger Per Nylén.

Projekt SpaceLab startar den 1 september, och pågår till utgången av 2021.

Syftet är att genom kunskapsöverföring lyfta teknikhöjd och leveransförmåga bland regionens små och medelstora företag, och göra dem kapabla att leverera till högteknologiska storföretag och att bli attraktiva som samarbetspartners i internationella projekt. SpaceLab stöds därför finansiellt av Västra Götalandsregionen med drygt sju miljoner kronor.

Total budget är knappt 25 miljoner kronor.

Tommy Harnesk

Mer om: Rymd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt