Smarta robotar tar hand om skräpet från bygget

2014-06-20 06:00  

Byggavfall är både tungt och dammigt. Ett finskt företag har lärt robotar att sortera skräpet.

Sten, tegel, metall och trä. Huller om buller kommer byggskräpet farande på ett band. Utan vare sig lunch eller kafferast plockar tre robotar rätt material till rätt återvinningshög.

– De klarar att plocka 2 000 föremål i timmen, mycket mer än en människa, säger Juho Malmberg, vd för finska Zen Robotics.

Företaget med 45 anställda har hittills sålt fem återvinningssystem med de smart programmerade robotarna.

Förutom att det går fortare, så tar robotarna över ett både tungt och dammigt jobb. Det kan också komma vassa, direkt farliga föremål på bandet.

– På många håll är det svårt att rekrytera till den här typen av jobb, säger Juho Malmberg.

Att robotarna skulle sortera sopor var långt ifrån spikat när företaget startades av forskare inom bland annat artificiell intelligens 2007.

– De ville göra något coolt med robotar, men visste inte vad, säger Juho Malmberg som blev vd för två år sedan.

Sopsortering visade sig vara en både efterfrågad och utmanande tillämpning. Efter tre års utveckling installerades det första systemet 2012.

Robotarna är vanliga industri­robotar som försetts med kameror, laserskanner, metalldetektor och andra sensorer för att känna igen olika material. Alla data analyseras i realtid för att robotarna ska kunna plocka upp de olika bitarna och lägga dem i rätt hög.

Robotarna är självlärande. Ju längre de jobbar, desto mer lär de sig om hur de till exempel ska greppa föremål av olika slag.

Byggavfall är ett område där robotarna används. Plast är ett annat. Där klarar robotarna till och med att skilja på olika typer, något som är svårt för en människa.

– Vi ser bara synligt ljus, men roboten har en infraröd sensor för att skilja på olika plastsorter, säger Juho Malmberg.

De närmaste åren hoppas han sprida systemet i Europa. Robotarna ska också läras upp för jobb i exempelvis livsmedelsindustrin.

Marie Alpman

Mer om: Sopsortera Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt