Nytt operatörsbord håller huvudet kallt

2009-09-08 23:00  

En trött operatör är en dyr operatör. Och farlig. En helt ny typ av operatörsbord från Borås ska hålla personalen effektiv och alert när det krisar i kontrollrummet.

Det börjar som en vanlig dag på driftscentralen. På larmfronten råder stiljte, och det känns sömnigt i den bekväma stolen.

Sedan händer allt på en gång. Det börjar fläkta kyligt kring smalbenen, extra syre strömmar ut ur bordet som sjunker medan skärmarna vinklar om sig. Till och med konstverken på väggen skiftar från vilsamma toner till signalfärgen rött. Allt för att kickstarta operatörerna. Nu gäller det att hantera larmen som plötsligt haglar in.

-?Vi utvecklar state of the art inom kontrollrum, säger Pierre Schäring, vd på Boråsföretaget CGM, som utvecklar och formger inredning för kontrollrum.

Tillsammans med ABB har företaget byggt en fullskalig demonstrations- och forskningsanläggning i en tidigare transformatorstation i Borås.

Vid Ny Tekniks besök veckan före invigning är alla planerade funktioner inte på plats. Men redan nu skiljer sig miljön markant från vanliga kontrollrum, enligt Pierre Schäring och Per Lundmark, affärsutvecklare på ABB.

Tillsammans har de besökt kontrollrum världen över de senaste åren. Från järngruvor och raffinaderier till pappersbruk och sopförbränningsanläggningar.

Miljön de beskriver är ofta rörig, bullrig och oöverskådlig. Men i den nya demoanläggningen är det tyst, avskalat och ergonomiskt. Alla system är integrerade så att operatörer slipper hoppa runt mellan olika tangentbord.

-?Vi vill skapa en optimal arbetsplats, där operatören har tillgång till all relevant information och kan fatta snabba och riktiga beslut, säger Per Lundmark.

Han anser att investeringen i ett sådant kontrollrum snabbt betalar sig i ökad produktion och minskad risk för kostsamma nödstopp eller haverier. Dessutom klarar man sig med färre operatörer, en arbetsgrupp det kommer att råda brist på i framtiden.

Att den nya miljön verkligen gör personalen mer effektiv ska undersökas i ett Vinnovafinansierat forskningsprojekt där Chalmers, SP och Göteborgs universitet deltar.

-?Hur påverkas vakenheten när belysning, syrehalt, temperatur och färg ändras? Sådant ska vi testa nästa år, säger Pierre Schäring.

ABB räknar med att satsningen ska öka företagets marknadsandelar inom processautomation. Intresset från kunderna är stort, och Statoil Hydro är ett av flera storbolag som redan bokat besök i Borås.

CGM

?Ort: Borås.
Grundat: 2001.
Antal anställda: 11.
Riskkapital: 0.
?Ägare: Vd äger 80 %.
?Omsättning 2008: 50 miljoner kronor.

Charlotta von Schultz

Mer om: Kontrollrum CGM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt