Googles robot för lik människor: ”medvetet bedrägeri”

2018-05-11 14:42  
Foto: Jeff Chiu

Videoklippet när Googles robot bokar en klipptid förbluffar folk – nu får it-jätten även skarp kritik.

Klippet från Googles utvecklarkonferens när företagets nyutvecklade ai ”Duplex” ringer upp och bokar en frisörtid har lämnat många i fascination över hur människolik funktionen är.

Under demonstrationen genomför Googles robot ”Duplex” två samtal. Det första samtalet är till en frisör för att boka en tid, medan det andra går till en restaurang för att boka ett bord. Båda samtalen är lyckade, om än med lite annorlunda dramaturgi.

Nu får Google kritik efter det först hyllade klippet. Ingen av de som svarade i samtalen fick veta att de pratade med en robot och när tidningen USA Today begärde att få veta om Google tänker införa en sådan funktion när ”Duplex” börjar testas på riktigt, fick de inget tydligt svar från it-jätten.

Zeynep Tufekci är forskare på universitetet i North Carolina och är känd för sin kritik av sociala medier. Han är mycket tveksam till utvecklingen och säger: ”Detta är tydligt och medvetet bedrägeri. Inte okej.”

Flera har också uttryckt oro över hur teknologin skulle kunna missbrukas om den hamnar i fel händer, genom till exempel stora mängder felaktiga polisanmälningar eller att call centers skulle kunna ersätta människor med robotar.

Google hänvisar till sin företagsblogg där de hävdar att transparens är viktigt för dem, men något tydligt svar på hur de ska informera människor om att det är en robot som ringer specificeras inte.

Christoffer Bertzell

Mer om: Google Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt