Boeings kolfiberplan en teknisk förebild

2017-03-06 06:00  
Läs mer om Boeings kolfiberplan Dreamliner. Grafik: Jonas Askergren

Boeing 787, kallad Dreamliner, premiärflög i trafik 2011. Det är det flygplan som har kommit längst när det gäller teknik för att minska utsläpp och bränsleförbrukning.

Här kan du öppna grafiken som pdf-fil, vilket gör att den fungerar bättre i mobilen: Grafik-Dreamliner-787-8.pdf

Dreamlinern har ett utvecklat system byggt på inbyggda sensorer som läser av status för motorer, hjul, elsystem och annat. I början av ett pass går flyteknikerna igenom all insamlad data. All information finns också i cockpit.

Flygteknikerna Betim Gurguri och Niclas Davidsson med praktikanten Andreas Andersson går igenom nattens arbete med Boeing 787-8 i Norwegians hangar på Arlanda. Foto: Patrik Lundin

787-8 och 787-9 har en vingbredd på 60 respektive 62 meter. Vingarna är tillverkade i kolfiberlaminat och kolfiberkomposit, vilket gör dem flexibla. Vingen kan röra sig sex meter i höjdled och påverkas bland annat av hur tungt planet är.

Läs mer om Boeing 787 i Jonas Askergrens grafik här ovanför.

Läs fler nyheter om Boeing här!

Relaterade dokument

Anna Orring

Mer om: Boeing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer